31. salon arhitekture

Održivost… pragmatični optimizam ili nova skromnost je moto 31. salona arhitekture Muzeja primenjene umetnosti, tradicionalne godišnje izložbe savremene arhitekture, svečano i uz dodelu nagrada otvorene u četvrtak, 26. marta. MPU je kao i uvek bio nedovoljno velik da primi sve koje Salon arhitekture privlači već tri decenije, a ako niste bili na otvaranju, možete videti salon do 30. aprila 2009. 

Kako u svom tekstu u katalogu Salona ističe Ljiljana Miletić-Abramović, kustos izložbe, moto Salona - Održivost… pragmatični optimizam ili nova skromnost ... „podrazumeva „održivost“ u ekološkom i arhitektonskom smislu, ali govori i o neophodnosti egzistencijalne održivosti, ne samo održivosti u arhitekturi već i „održivosti“ arhitekture. Arhitektonski radovi koji su selekcionisani za izlaganje na Salonu – od sto osamdeset radova, pristiglih na konkurs, izabrano je manje od sto – predstavljaju oazu solidne arhitekture u ogromnom moru graditeljskog haosa novoizgrađenih ili poluizgrađenih kuća u „turbo“ stilu i postojećih oronulih gradskih struktura.“ 

Arhitektura, pre svega kao kultura življenja, u svom vremenu i/ili svakom vremenu predstavlja primarnu potrebu i težnju čoveka (civilizacije) da se uobliči, organizuje, otelotvori u prostoru (i enterijeru i aksterijeru) i kaže o sebi dovoljno da ga čuju, ali i ponešto da ga razumeju.
Neograničenosti granicama prostora, materijalnostima materijala, uslovljenostima uslova, samo su problemi na koje arhitekti treba da daju odgovore kroz optimizam održivosti trajanja u vremenu i prostoru arhitektonskih objekata, celina, ideja. 

Mi smo tu da ih vrednujemo i smeštamo na tabele istorijskih – civilizacijskih kodova kroz jednostavnu (jedinstvenu) svakodnevnu (samo u posebnim prilikama) upotrebu ili samokritičku umetničku nadgradnju filozofije življenja iz koje proističe i konvencionalna (klasična) i moderna (savremena), pa na žalost i ona tamo negde tu oko nas turbo arhitektura. Srećom sve što se može videti na 31. salonu arhitekture ne samo da je dijametralno suprotno od ove poslednje i nadam se zadnje, već se i bori i zalaže za njenu suprotnost u pravim vrednostima zdrave (održive) arhitekture. 

Žiri 31. salona arhitekture u sastavu: Bratislav Gaković – predsednik (Velika Britanija), Zoran Abadić, Tanja Damljanović (SAD), Stanko Gaković (SAD) i Sanjin Grbić dodelio je sledeće nagrade i priznanja: 

GRAND PRIX SALONA Biljani Cvejić i Milanu Dimitrijeviću, Priznanje u kategoriji «Arhitektura» Jovanu Sariću i Ružici Sarić. Priznanje u kategoriji «Arhitektura» Goranu Vojvodiću. Priznanje u kategoriji «Enterijer» Studiu Remiks: Maja Vidaković, Marko Basarovski i Mihajlo Jurić. Priznanje u kategoriji «Enterijer» Ivani Kovačević i Ani Veljković. Priznanje u kategoriji «Gosti Salona – delo u inostranstvu» Maši Bratuši, Džonu Ruanu (John Ruane) i Lavu Bratuši. Priznanje u kategoriji «Arhitektura» Slobodanu Danku Selinkiću i Priznanje u kategoriji «Publikacije» Urbanističkom zavodu Beograda.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović 

Pogledajte još