Srbija u Srbiji

BEOGRAD, 27. mart  – Jedan od prioriteta delovanja Ministarstva kulture je ravnomerni kulturni razvoj na celoj teritoriji Srbije, zato koncept projekta "Srbija u Srbiji" podrazumeva suštinsku decentralizaciju kulture i uključivanje različitih partnera u dinamičnu kulturnu razmenu u celoj zemlji.

Na promociji projekta “Srbija u Srbiji” - Kultura u p(re)okretu Ministarstva kulture koja je održana u Etnografskom muzeju, govorio je ministar Nebojša Bradić, kao i predstavnici drugih nacionalnih institucija kulture, predstavnici lokalnih samouprava kao i učesnici projekta. U projektu „Srbija u Srbiji“, saopšteno je iz Ministarstva kulture,  učestvuju Narodno pozorište iz Beograda, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, Jugoslovenska kinoteka, Beogradska filharmonija, Ansambl narodnih igara i pesama "Kolo", Filmski centar Srbije i Narodno pozorište iz Prištine. Projektu su se prikljucili i Gudaci Svetog Djordja. 

Analizom postojećeg stanja Ministarstva kulture, uočene su daleko veće kulturne potrebe u lokalnim sredinama u odnosu na ponudu, na polju savremenog stvaralaštva i u domenu očuvanja kulturne baštine. 

Ovo je izazov koji će nas sve okupiti u narednom periodu, misija nacionalnih institucija kulture je da budu prisutni u Srbiji, a ne samo u Beogradu", kazao je Bradić i dodao da se kroz saradnju nacionalnih institucija kulture jača kapacitet lokalnih zajednica i ostvaruje dinamična kulturna razmena u celoj zemlji. 

Ministar je istakao da lokalne zajednice sa svojim programima iz oblasti kulture takođe moraju da se povežu, da komuniciraju međusobno jer je Srbija prepuna kulturnog blaga koje je ogroman potencijal. 

Kreativna platforma koju je Ministarstvo kulture Republike Srbije pripremilo za projekat „Srbija u Srbiji“ predstavlja povezivanje epoha, kultura, kulturnog nasleđa i civilizacija razdvojenih vekovima.

N.D.

Pogledajte još