Održana komemoracija profesoru Vojinu Dimitrijeviću

BEOGRAD, 8. oktobra 2012. (Beta) - Komemoracija profesoru i osnivaču Beogradskog centra za ljudska prava Vojinu Dimitrijeviću, koji je umro 5. oktobra, održana je u ponedeljak u Skupštini Beograda.

"Vojin Dimitrijević je bio veliki čovek u maloj zemlji i iza takvih ljudi uvek ostaje velika praznina. Bio je jedan od najslobodnijih pravničkih umova koji je istovremeno poštovao pravila profesije i razmicao je tesne granice u koje su promoteri neslobode nastojali da ga smeste. I razmaknuo ih je za sve nas", rekla je profesorka Vesna Rakić Vodinelić.

"Centralna naučna i profesorska tema Vojina Dimitrijevića bila su ljudska prava. Biti slobodan na Balkanu uprkos Balkanu, biti slobodan u Srbiji uprakos svemu, bio je jedan od ciljeva njegovog naučnog i životnog opusa. Promovisanjem ideje ljudskih prava teško se zamerio takozvanim državotvornim pravnicima", rekla je Vesna Rakić Vodinelić.

Milica Delević, koja je profesoru Dimitrijeviću bila asistent, rekla je da su mu širina, radoznalost i humor bili saveznici u borbi protiv nacionalizma i totalitarizma.

"Od Vojina smo učili ne samo o ljudskim pravima i medjunarodnim odnosima, nego i o tome kako da razmišljamo i gradimo argumente", rekla je Milica Delević.

Pogledajte još