Solidarnost na delu

Telekom Srbije održao je prvi donatorski skup akcije „edukacij@“ u Skupštini grada, na kome je sakupljeno 1015 računara za osnovne i srednje škole širom Srbjie. Pored računara, donatori su akciju pomogli dodatnom telekomunikacionom opremom i besplatnim obrazovnim programima iz oblasti informatike. Cilj donatorskog skupa je prikupljanje računarske opreme za otvaranje Internet učionica u školama u Srbiji, koje će pored besplatnog Interneta Telekoma Srbija, biti adekvatno i opremljene. Više od 50 kompanija, organizacija i ustanova do sada se odazvalo akciji.

Branko Radujko, generalni direktor Telekoma Srbija, u punoj Skupštini grada Beograda pozdravio je sve prisutne, rečima: „U vremenu duboke ekonomske krize koja je zahvatila ceo svet, nema isplativijeg ulaganja od ulaganja u znanje, nove generacije i infrastrukturu. Verujući da uvek postoje stvari koje možemo i sami da učinimo za sebe, i da kriza ne mora baš da zaustavi razvoj koji je u Srbiji pokrenut , inicirali smo akciju „e-dukacij@“ i za kratko vreme postignuti su ozbiljni rezultati.“

Gospodin Radujko zahvalio se predsedniku Republike koji je posebni pokrovitelj ove velike akcije, kao i ministru prosvete Žarku Obradoviću, i ministarki za telekomunikacije i informatičko društvo Jasni Matić.

Ova akcija predstavlja ulaganje u znanje, značajno podstiče razvoj Interneta u Srbiji, u čemu smo inače zaostajali za okruženjem u prethodnim godinama, i što je najvažnije ona snažno doprinosi modernizaciji Srbije. Istraživanja su pokazala da mlađi koriste računare uglavnom za igrice, a ređe za obrazovanje. Mi želimo taj trend da promenimo.“, završio je govor Branko Radujko.

Žarko Obradović, ministar prosvete, podržao je donatorski skup prepoznajući njegov nacionalni značaj. „Savremeni tehnološki razvoj i potrebe društva, praćeni reformom nastavnih planova i programa, doprineće unapređenju kompetencije učenika tj. ostvarenju zajedničkog cilja - svaka škola umrežena u sistem dostupan učenicima na svim nivoima. Firme koje ulažu u obrazovanje dece, mogu u budućnosti da očekuju obrazovane i pametna ljude kao svoj kadar. Svetska banka objavila je da Srbija, ako hoće da napreduje, mora da ulaže u obrazovanje svojih ljudi. A to neće moći bez Interneta.“

Za Jasnu Matić, ministarku za telekomunikacije i informaciono društvo, akcija „e-dukacij@“ predstavlja značajan projekat za razvoj informacionog društva, u kome bi trebalo da učestvuju ne samo nadležna Ministarstva, već i kompanije. „Ova akcija je ključan deo realizacije OMRES projekta (Obrazovna Mreža Srbije) kojim bi Srbija povećala korist upotrebe Interneta u obrazovanju, i minimizirala rizike Interneta.“

Od početka akcije, Telekom Srbija uveo je Internet u 970 škola i do sada donirao ukupno 100 računara širom Srbije. Školama u Srbiji za popunjavanje informatičkih kabineta računarima, nedostaje još oko 24.000 računara.

Svi zainteresovani koji žele da se priključe akciji, dodatne informacije o proceduri doniranja računara mogu dobiti pozivanjem broja 333-70-90 ili izraziti svoju želju da se priključe slanjem e-maila na adresu prsektor@telekom.rs.

Do sada je na Internet priključeno 50 odsto škola, po simobličnoj ceni od jednog dinara, a plan je da od septembra sve škole imaju Internet.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Saša Džambić

Pogledajte još