Otkrivena tajna Šanela 5

Uoči objavljivanja te reklame, u Šanelu su odlučili da svetu otkriju tajnu kako je nastao parfem. Snažna volja i vizija Koko Šanel zaslužna je za uspeh ovog, još uvek najprodavanijeg i najpoznatijeg parfema u svetu.
- Po prvi put, dizajner je 1921. godine napravio svoj vlastiti miris, prvi takve vrste. Koko Šanel traži, svojim rečima "ženski parfem s mirisom žene". Njen miris bi trebalo da bude pojednako važan kao i njen stil oblačenja. Žena bi, kako je rekla, trebalo da stavlja parfem na sva mesta na kojima želi da bude ljubljena - može se čuti u videu.
Ovaj misteriozni parfem zrači ekstravagantnim bogatstvom cveća jer u sebi ima buket od čak 80 mirisa. Ipak, Koko Šanel je zahtevala što više najcenjenijeg mirisa - jasmina. U visokim notama su aldehidi, gorka narandža, limun, neroli, ylang-ylang, a u srcu kompozicije su jasmin, ruža, đurđevak, iris, dok su u bazi vetiver, sandalovina, vanila, amber, pačuli.

Šanel 5 je promenio alhemiju inovativnom upotrebom aldehida koji pojačavaju parfem, poput limuna koji naglašava ukus jagode. Tako je stvoren miris koji je ovaj parfem učinio misterioznim i nemogućim za otkrivanje.

Magični broj 5- Parfem je dobio naziv Šanel 5 jer je Koko odabrala peti uzorak koji joj je Ernest predstavio. Prema nekima, broj 5 je izabrala i zbog svojih magičnih kvaliteta.

Inovativne ideje su došle zahvaljujući kreatoru Ernestu Bou kojeg je Koko angažovala.Takođe, po prvi put, parfem je predstavljen u običnoj laboratorijskoj bočici.

Obična, asketska, ogoljena bočica za lekove, s minimalnim linijama, u potpunosti se razlikovala od okićenih flašica 20-ih godina, a oblik rezan poput dijamanta je zapravo inspirisan geometrijom Trga Vendom.

Pogledajte još