Utakmica protiv Italije uz primese politike

PODGORICA, 27. marta 2009. (Beta) - Rezultat sutrašnjeg fudbalskog meča Crne Gore i Italije u Podgorici imaće, pre svega, sportski značaj, ali utakmica ima i primese politike, s obzirom na to da se u nedelju 29. marta u toj državi održavaju parlamentarni izbori.

Ima, štavise, ocena da će to biti najveći predizborni skup, iako na dan predizborne tišine. Organizatori fudbalske utakmice saopštili da neće dozvoliti nikakvo ispoljavanje političkog raspoloženja.

Navijači su upozoreni da na stadion pod Goricom ne donose ničije zastave, osim države Crne Gore.

U delu crnogorske opozicije, međutim, ranije su izrazili sumnje da je crnogorsko-italijanski fudbalski dvoboj "namešten" za dan uoči izbora, kao što je bilo tvrdnji da je u tu svrhu nedavno Podgoricu posetio i italijanski premijer Silvio Berluskoni.

Navodno i Berluskoni i fudbaleri Italije dolaze da "pomognu Đukanoviću" uoči izborne bitke za Skupštinu Crne Gore.

Stoga je potpredsednik vladajuće Demokratske partije socijalista, bivši premijer Željko Šturanović, ovih dana branio vlast od pomenutih opozicionih sumnji.

On je, na predizbornom skupu svoje partije u Nikšiću, rekao da ga ne bi iznenadilo da ako crnogorska reprezentacija pobedi Italijane, da opozicija optuži premijera Mila Đukanovića za takav ishod fudbalskog meča.

Analitičar podgoričke nevladine organizacije Centar za monitoring Vlado Dedović je, takođe, ocenio da bi fudbalski meč Crne Gore i Italije mogao da ima "karakter skrivene predizborne propagande".

Crnogorski selektor Zoran Filipović je, međutim, na današnjoj konferenciji za novinare rekao da će biti "teško pobediti" Italiju, ali da igrači Crne Gore "jedva čekaju da utakmica počne". (old_image)

Prema rečima Filipovića, fudbalerima Crne Gore "neće nedostajati motiva", ali da je Italija svetski prvak u fudbalu i da zna da igra na rezultat.

Filipović je naveo da Italijani neće potceniti Crnogorce, a na utakmici u Podgorici Crna Gora i Italija odlučuju o kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2010. u Južnoj Africi.

Policija u Podgorici, inače, priprema velike mere obezbeđenja za sutrasnju utakmicu. Najavljeno je da će ulice oko stadiona u Podgorici biti zatvorene, a da će kapije za publiku biti otvorene dva sata pred početak meča, u 18 časova.

U Podgorici je danas vladala prava "groznica" za kupovinu karata za utakmicu, a cena ide i do 200 evra.

Pred utakmicu sa Italijom, "živnule" su i podgoričke kladionice, a atmosferu priželjkivanja sportske pobede u Crnoj Gori možda najbolje ilustruje naslov u današnjoj "Pobjedi" - "Srećo, sad nas pogledaj".

Pogledajte još