Obeleženo 100 godina od formiranja Gvozdenog puka

PROKUPLJE, 8. oktobra 2012. (Beta) - Svečanim defileom vojnih jedinica u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića i više hiljada gradjana u Prokuplju je u ponedeljak obeležena stogodišnjica od formiranja legendarnog "Gvozdenog puka", najelitnije vojne jedinice u istoriji Srbije.

"U slavnoj i bogatoj istoriji Vojske Srbije malo je jedinica kao što je bio Drugi Gvozdeni puk, koji se odlikovao velikim junaštvom i čovekoljubljem utkanim u dušu Topličana koji su ga u najvećem broju sačinjavali", rekao je Diković.

On je naglasio da je Srbiji danas, u vreme traženja najbržeg puta za prosperitet, najveći oslonac njena istorija i tradicija.

"Brisanjem naše tradicije, jezika i kulture obrisali bismo sebe, i to se nikad ne sme dogoditi, jer samo kroz poštovanje slavnih nam predaka i slavne istorije pronaći ćemo pravi put dostojan naroda Srbije", naglasio je Diković.

Na svečanosti su govorili i komandant Treće brigade kopnene vojske koja nastavlja tradicije "Drugog gvozdenog puka" general Velimir Glišović i predsednik opštine Prokuplje Ljubiša Djurković.

Prisutni gradjani videli su egzercir počasnog voda Garde Vojske Srbije, kao i defile jedinice pešadije i konjice vojnika koji su nosili uniforme Drugog Gvozdenog puka i repliku njihove zastave, najodlikovanije zastave u istoriji srpskog vojevanja.

Drugi Gvozdeni puk formiran je u Balkanskim ratovima 1912. godine u Prokuplju i u njegovom sastavu bilo je 20.000 Topličana.

Pogledajte još