Restrukturiranje državnih preduzeća do 2014-te

BEOGRAD, 9. oktobra 2012. (Beta) - Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković ocenio je u utorak da je dobro to što Vlada planira da restrukturiranje državnih preduzeća završi najkasnije do polovine 2014. godine.

Taj rok je predvidjen Nacrtom fiskalne stretegije koji je napravilo Ministarstvo finansija i privrede Srbije i gde je navedeno da u Srbiji nakon 10 godina tranzicije i dalje postoji oko 1.300 preduzeća pod državnom kontrolom.

"Veoma je dobra najava da se oroči njihova sudbina, da se tamo do 2014. vidi ko će da pretekne a ko će da propadne. To je neizbežno i to je dobro", rekao je Vučković na predstavljanju novog broj biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT), čiji je urednik.

On je istakao da je praktično, najveći deo tih firmi već propao.

"To su, kako ih ja zovem zombi preduzeća koja nemaju posao, koja nemaju imovinu, a imaju radnike koji kroz plate primaju socijalu", rekao je Vučković.

Prema njegovim rečima, bolje je ljude koji su zaposleni u tim firmama prevesti na socijalni program "da mogu da žive i u buducnosti da nadju novo zaposlenje, nego da se finasiraju iz budžeta".

Pogledajte još