MMF očekuje sporiji rast svetske ekonomije

TOKIO, 9. oktobra 2012. (Beta-AP) - Medjunarodni monetarni fond (MMF) je smanjio procenu rasta svetske ekonomije u ovoj i sledećoj godini upozoravajući da rizici prete i zemljama sa dinamičnim rastom, poput Kine.

U kvartalnom izveštaju "Svetske ekonomske prognoze" globalni kreditor ovogodišnji ekonomski rast procenjuje na 3,3 odsto dok je u julu očekivao rast od 3,5 odsto.

Rast u svetu u 2013. godini MMF sada prognozira na 3,6 odsto dok je u julu očekivao rast od 3,9 odsto a u aprilu od 4,1 odsto.

Upozoravajući na sve veće rizike za smanjenje privrednog rasta, Fond navodi da je novu prognozu uradio računajući na "ključne akcije u zoni evra i SAD, pri čemu je teško proceniti verovatnoću da će se one i ostvariti".

MMF prognozira da će rast u zoni evra u prvoj polovini naredne godine stagnirati da bi u drugoj polovini godine ojačao na oko procenat.

Ove godine će bruto domaći proizvod (BDP) 17-člane zone evra pasti za 0,4 odsto pri čemu će mali rast u vodećim ekonomijama zone, poput Nedmačke i Francuske, nadoknaditi pad aktivnosti u manjim evropskim zemljama.

Pogledajte još