Stranačka pripadnost i dalje odlučujuća

BEOGRAD, 9. oktobra 2012. (Beta) - Srpsko književno društvo u utorak je ocenilo da je načinom na koji je Laslo Blašković smenjen sa mesta direktora Kulturnog centra Novog Sada potvrdjen kontinuitet u vodjenju "pogubne kadrovske politike na srpskoj kulturnoj sceni".

To društvo navelo je u saopštenju da je takvim i sličnim potezima novoizabrana vlast gradjanima jasno stavila do znanja da će stranačka pripadnost i dalje biti presudna i odlučujuća kvalifikacija za imenovanje i izbor upravnika ili direktora institucija kulture, od onih republičkih do onih lokalnih.

"Tako su gradjani od predizbornih obećanja promena, po ko zna koji put, dobili samo smene, pri čemu se imenovanje i postavljanje stranački podobnih kadrova redovno i licemerno pravda navodnim ili stvarnim nepravilnostima u radu i poslovanju dosadašnjih upravnika ili direktora", piše u saopštenju.

SKD se oštro protivi očiglednoj nespremnosti vladajućih stranaka da zauvek prekinu sa takvom "katastrofalnom praksom vodjenja kadrovske politike u kulturi, koja dovodi u pitanje bilo kakvu ozbiljnu raspravu o vodjenju kulturne politike, koju Srbija nema, a preko joj je potrebna".

Upravni odbor Kulturnog centra Novi Sad usvojio je 4. oktobra predlog za smenu direktora te ustanove, književnika Lasla Blaškovića, uz obrazloženje da je istakao zvaničnu tablu sa nazivom Kulturnog centra na latiničnom pismu i taj predlog uputio Skupštini Novog Sada grada na usvajanje.

Kao još jedan primer odsustva bilo kakve strategije u vodjenju kulturne politike SKD je navelo i podatak da ovogodišnji Sajam knjiga u Frankfurtu protiče bez ijednog srpskog pisca kao gosta Ministarstva kulture Srbije.

"Pravdajući ovu skandaloznu odluku nedostatkom materijalnih sredstava, Ministarstvo kulture je i domaćoj i svetskoj javnosti stavilo do znanja da je, eto, moguće imati književnu produkciju i bez pisaca koji, jasno je, u Srbiji više nikome nisu potrebni", navodi se u saopštenju Upravnog odbora Srpskog književnog društva.

Pogledajte još