Muslimanske snage provocirale napade VRS

HAG, 9. oktobra 2012. (Beta) - Bivši oficir Unprofora Pirs Taker (Pyers Tucker) potvrdio je u utorak pred Tribunalom u Hagu, na sudjenju Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, da su muslimanske snage iz Sarajeva provocirale napade Vojske Republike Srpske, u nameri da izazovu intervenciju NATO.

Britanski pukovnik Taker je od oktobra 1992. do marta 1993. bio vojni pomoćnik tadašnjeg komandanta Unprofora, francuskog generala Filipa Morijona (Philipp Morillon).

Taker je u ponedeljak u glavnom iskazu potvrdio navod optužnice koji Mladića, u to vreme komandanta VRS, tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima.

Dok ga je u utorak unakrsno ispitivao Mladićev branilac Dragan Ivetić, Taker je izjavio da je strategija "nekih" od članova Vlade u Sarajevu bila da provociraju VRS da napada civilne četvrti, da bi izazvali medjunarodnu intervenciju protiv bosanskih Srba.

Zagovornike pristupa "što gore-to bolje", svedok je smestio "veoma blizu vrhu" vlasti, na čijem je čelu bio predsednik BIH Alija Izetbegović.

Taker je svedočio da su vatru na položaje VRS oko grada pretežno muslimanske snage u Sarajevu otvarale iz pokretnih minobacača smestenih u blizini bolnice Koševo i komande Unprofora u zgradi PTT.

U nameri da okrive Srbe, te snage su ispalile granatu i na rezidenciju komandanta Unprofora, a general Morijon je, po svedokovim rečima, zbog svega toga oštro protestovao kod Izetbegovića i njegovog saradnika Ejuba Ganića.

Pogledajte još