NEZAKONITO: EPS u stare račune uračunao novi PDV

Veliki broj potrošača obratio se Centru sa prigovorom da je na računima za struju u septembru PDV po novoj stopi iako je povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto stupilo na snagu 1. oktobra.

Predstavnicima Centra za zaštitu potrošača su predstavnici elektrodistribucije kazali da je veća poreska stopa primenjena na osnovu člana 14. Zakona o PDV-u, koji u tački 4. reguliše da je
promet robe nastao danom očitavanja primljene električne energije.

Pošto se očitavanje vrši u periodu od 1. do 5. u mesecu, u elektrodistribuciji su naveli da imaju pravo da zaračunaju PDV od 20 odsto, navodi se u saopštenju.

U Centru za zaštitu potrošača Forum su naveli da je tim članom isporuka struje pogrešno tretirana kao roba, jer je Zakonom o zaštiti potrošača snabdevanje strujom definisano kao usluga od opšteg ekonomskog interesa, a član Zakona o PDV-u reguliše da je promet usluga završen danom završetka pružanja usluge.

Primenjeno na račun za snabdevanje električnom energijom u septembru, istakli su u Centru, usluga je završena 30. septembra i u tom slučaju se mora primeniti obračun PDV-a od 18 odsto.

"Smatramo da je takvim obračunom PDV-a naneta šteta potrošačima, zbog čega tražimo da se izvrši ispravka septembarskih računa za električnu energiju i da se primeni obračun PDV-a od 18 odsto", piše u saopštenju Centra za zaštitu potrošača Forum.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.