Marko Mišković sa četnicima spašava američke pilote

Marko Mišković priprema film o čuvenom spasavanju 500 američkih pilota koje su u selu Pranjani 1944. godine od sigurne smrti spasli četnici generala Draže Mihailovića.

Producentska kuća "Hermetof Pictures“, čiji je vlasnik Mišković, odlučila je da uđe u projekat ekranizacije tog istorijskog događaja, poznatog kao operacija "Vazdušni most“ (Halyard), koji predstavlja jednu od najvećih spasilačkih misija u Drugom svetskom ratu.

Kako su listu "Blic" iz "Hermetofa“ potvrdili, već nekoliko godina postoji ideja da se film snimi i, kako stvari sada stoje, njegova realizacija prilično je izvesna. Prema Miškovićevoj zamisli, to bi bio holivudski film o hrabrim srpskim vojnicima u Drugom svetskom ratu, na čijem scenariju radi holivudska ekipa scenarista.

- Film je u fazi pretprodukcije. Intenzivno razgovaramo sa američkim koproducentima o scenariju i glavnim glumcima. Ako sve bude po planu, sledeće godine počeće snimanje filma o operaciji "Vazdušni most“, koji bi velikim delom bio sniman u Srbiji. Želja nam je da napravimo film o herojstvu koji će razumeti gledaoci širom sveta - rekli su za "Blic" u produkciji "Hermetof".

A priča je sama po sebi filmska. Sa improvizovanog aerodroma u Pranjanima od januara 1944. do februara 1945. zahvaljujući hrabrosti srpskih vojnika i seljaka spaseno je više od 500 američkih pilota čije su avione oborili Nemci.

Pre nekoliko godina u Americi je objavljena knjiga "Zaboravljenih 500“ autora Gregorija A. Frimena. U znak zahvalnosti za ovo herojstvo, evropska komanda oružanih snaga SAD poklonila je žiteljima Pranjana sportsku halu.

Američki predsednik Hari Truman, na inicijativu spasenih pilota, odlikovao je posthumno Dražu Mihailovića 1948. godine najvišim ordenom SAD - Legijom za narod.

Inače, Marko Mišković se već nekoliko godina bavi filmskom produkcijom. Jedan je od producenata filma "Koriolan“ Rejfa Fejnsa, a takođe koproducent dokumentarnog filma "Valter“ o legendarnom Velimiru Bati Živojinoviću, koji će publika u Srbiji premijerno videti u beogradskom Sava centru 4. novembra.

Izvor: Milojko Božović za "Blic"

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.