Predsednik Nemačke dolazi u Lidice, poprište pokolja

PRAG, 10. oktobra 2012. (Beta) - Predsednik Nemačke Joahim Gauk u sredu, tokom prve posete Češkoj, dolazi u selo Lidice kraj Praga koje su pre 70 godina nacisti spalili i sravnili sa zemljom, pobili najmanje 340 žitelja, žene odvukli u koncentracione logore, a decu dali nemačkim porodicama, na prevaspitavanje.

Gauk je prvi nemački predsednik koji dolazi u Lidice, a još letos je i prvi uputio zvanično izvinjenje za taj ratni zločin koji je za Čehe pandan streljanja u Kragujevcu u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.

"Brutalni masakr u Lidicama i selu Lezaki zauvek je utisnut u kolektivno pamćenje čovečanstva. Nikada nećemo zaboraviti okrutne zločine i patnju koje su Nemci naneli muškarcima, ženama i deci iz Lidica i Lezaka. Sećanje na teroristički čin u Lidicama i selu Lezaki me ispunjava tugom i stidom. Nemačka je svesna svoje istorijske odgovornosti", napisao je 7. juna ove godine Gauk češkom predsedniku Vaclavu Klausu.

Selo je sravnjeno sa zemljom kao odmazda za atentat na nacističkog protektora Češke i Moravske Rajnharda Hajdriha 1942. godine u Pragu.

"Gauk u Lidice dolazi na izričitu ličnu želju", kazao je uoči posete Klausov portparol Radim Ohvat.

Pogledajte još