Ameba koja jede mozak

Za sve je kriva ameba naegleria fowleri koja živi u toploj, prljavoj vodi. Stručnjaci tvrda da ova ameba može da zarazi nervni sistem čoveka, mada se to retko dešava. Lečenje je u takvim slučajevima teško, a bolest može dovesti do smrti u roku od nedelju dana.

Musa Kan, upravnik SZO sistema za rano upozoravanje na bolesti u Pakistanu, kaže da su smrti zabeležene u Karačiju, između marta i septembra.

I druge oblasti Pakistana upozorene su na opasnost, ali za sada nije prijavljen nijedan slučaj van Karačija, rekao je Kan.

On je rekao da se oblik bolesti u kojem je zaražen mozak obično ne dobija unošenjem pijaće vode, već plivanjem u prljavoj vodi ili ispiranjem nosa zaraženom vodom.

Parazit iz nozdrva dopire do mozga i uništava njegovo tkivo. Neki od simptoma su groznica, muka, povraćanje, ukočenost vrata i glavobolje.

Slučajevi zaraze poznati su i u drugim zemljama. Amerikanac koji je učio ćerku da pliva u jezeru na jugozapadu Indijane umro je u septembru, nekoliko nedelja pošto je zaražen, a u bolnici mu je dijagnostifikovan bakterijski meningitis, javljaju agencije.

Pogledajte još