Pripremno ročište za odštetu porodici Taton

BEOGRAD, 10. oktobra 2012. (Beta) - Pred Višim sudom u Beogradu u sredu je održano pripremno ročiste povodom tužbe kojom porodica nastradalog francuskog navijača Brisa Tatona, zbog pretrpljenog straha i duševnog bola, traži od Srbije odštetu od 300.000 evra.

Obrazlažući zahtev, advokat porodice Taton Slobodan Ružić istakao je da policija nije učinila ništa da zaštiti nastradalog Brisa i ostale francuske navijače.

On je ocenio da je reč o organizovanom i pripremanom nasilju, a da država i policija nisu učinile dovoljno da ga spreče.

Kao dokaze u prilog toj tvrdnji, Ružić je izneo podatak da je policija znala za mesta na kojima se okupljaju Partizanovi navijači, dok je bilo poznato bilo i u kom su hostelu biti smešteni navijači francuskog kluba, a huligani nisu bili zaustavljeni i francuski navijači su ostali nezaštićeni.

On je sudu predložio da kao dodatni dokazni materijal od Urgentnog centra u Beogradu zatraži kompletnu medicinsku dokumentaciju pokojnog Brisa Tatona.

Zbog velike udaljenosti porodice Taton, koja živi u Tuluzu i njihove skromne materijalne situacije, Ružić je zatražio da se njihov iskaz uzme zamolnim putem ili konferencijskom video vezom.

Zastupnica države Savka Mangović istakla je da se država može smatrati krivom jedino kada se dogodi "akt terora i akt nasilja kojim su ugroženi državni poredak, uredjenje i bezbednost", a to, kako je navela, nije bio slučaj.

Pogledajte još