Srbija osvojila tri boda u Konstanci

BEOGRAD, 28. marta 2009. (Beta-Fonet (old_image)) - Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je  u Konstanci selekciju Rumuniju sa 3:2 i zadržala lidersku poziciju na tabeli Sedme grupe u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2010. godine.

Prvi gol za "orlove" postigao je Milan Jovanović u 18. minutu, a na 2:0 povisio je Nemanja Vidić u 44, iako je pogodak, odnosno auto-gol, pripisan Rumunu Danijelu Stojki, koji je poslednji dodirnuo loptu i zatresao sopstvenu mrežu.

Ćiprijan Marika smanjio je na 1:2 u 50. minutu, ali je u 59. Branislav Ivanović doneo Srbiji vođstvo od 3:1. Stojka je u 74. minutu zaostatak domaćih smanjio na 2:3, ali Rumuni nisu uspeli da stignu i do izjednačenja, pa su tri boda otišla u Srbiju.

"Orlovi" su na pet dosadašnjih utakmica osvojili 12 bodova, a u sledećem kolu 6. juna dočekaće Austriju da bi četiri dana kasnije gostovali Farskim Ostrvima.

Duel Srbije sa Rumunijom protekao je u tvrdoj i čvrstoj igri u kojoj su Rumuni imali terensku inicijativu, ali je bilo malo pravih prilika na obe strane.

Srbija je do vođstva od 1:0 stigla iz prve šanse, pošto je Pantelić odličnim pasom "izbacio" Krasića iza odbrane domaćih.

Krasić je, međutim, pogodio samo stativu, ali je za sobom povukao dvojicu protivničkih igrača, dok je Jovanović bio brži od Kozmina Kontre, prvi stigao na loptu koja se odbila o stativu i sa nekoliko metara zatresao praznu mrežu Rumuna.

Navijači Srbije, njih oko 1.500, gol Jovanovića proslavili su paljenjem baklji, posle čega su se i sukobili sa rumunskom policijom.

Srpski fudbaleri su potom potpuno prepustili terensku inicijativu domaćima, ali su odbrane obeju ekipe bile vrlo sigurne, pa su napadi završavani bez izglednih šansi.

Takav razvoj igre prekinut je u 44. minutu, kada je Krasić izveo korner sa leve strane, a Vidić glavom zahvatio loptu, koja se potom odbila o Stojku i gostima donela prednost od 2:0.

Rumuni su zato početkom drugog poluvremena krenuli u potpunu ofanzivu, što se isplatilo u 50. minutu kada je Adrijan Mutu odličnim pasom prevario trojicu odbrambenih fudbalera Srbije, a Marika iz prve lobovao golmana "orlova" Vladimira Stojkovića.

Srbija je, međutim, ubrzo povratila dva gola prednosti, pošto je u 59. minutu Krasić ponovo dobro centrirao iz kornera sa leve strane, a u kaznenom prostoru Rumuna se stvorila gužva u kojoj se najbolje snašao Ivanović, koji je pogodak postigao atraktivnim makazicama.

Ivanoviću je to bio treći gol u dosadašnjem toku kvalifikacija.

Finiš meča obeležili su stalni napadi Rumunije, ali su srpski fudbaleri uglavnom uspevali da na vreme otklone opasnost, a malobrojni pokušaji domaćih koji su prošli odbranu "orlova" bili su neprecizni.

Izuzetak je bio drugi pogodak Rumunije do koga su domaći stigli posle slobodnog udarca zbog prekršaja koji je na 20 metara od gola "orlova" skrivio debitant u srpskoj reprezentaciji Neven Subotić. Mutu je dobro centrirao, a usamljeni Stojka sa pet metara pogodio gol.

Naleti Rumuna su se nastavili i posle tog gola, ali srpska odbrana više nije pravila greške. Jedinu šansu u poslednjih 15 minuta zato je i imala Srbija, ali je rezervista Boško Janković posle centaršuta Nenada Milijaša sa leve strane iz prve prebacio gol.

Utakmicu u Konstanci su gledali i predsednici Srbije i Rumunije, Boris Tadić i Trajan Basesku.

Stadion: Farul, Konstanca; Gledalaca: Oko 15.00; Sudije: Mateo Trefoloni, Alesandro Stanjoli, Renato Faverani (svi iz Italije);

Rumunija: Lobont, Kontra, Rac, Tamaš, Stojka, Radoj, Kostea (od 63' Bukur), Kodrea (od 46' Tanase), Marika, Mutu, Kočiš (od 76' Nikulae).

Srbija: Stojković, Ivanović, Obradović, Dragutinović, Vidić, Milijaš, Stanković, Krasić, Jovanović (od 62' Janković), Žigić, Pantelić (od 66' Subotić).

Žuti kartoni: Rumunija: Mutu, Radoj, Kostea, Tamaš. Srbija: Žigić, Subotić.

Rezultati večerašnjih utakmica sedme grupe: (old_image)

Rumunija - Srbija 2:3
Litvanija - Francuska 0:1

Srbija 5 4 0 1 12:5 12
Litvanija 5 3 0 2 6:4 9
Francuska 4 2 1 1 6:6 7
Austrija 4 1 1 2 5:7 4
Rumunija 4 1 1 2 5:8 4
Farska Ostrva 4 0 1 3 1:5 1

U sredu se igraju utakmice:

Austrija - Rumunija
Francuska - Litvanija

Pogledajte još