Prelazi ne mogu biti granica

KOSOVSKA MITROVICA, 10. oktobra 2012. (Beta) - Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je u sredu da je za lokalne samouprave na severu Kosova i tamošnje Srbe neprihvatljiv svaki pokušaj da se administrativni prelazi na severu Kosova, Jarinje i Brnjak, pretvore u granične prelaze na kojima će biti kosovski carinici i pogranična policija.

"Mi ćemo insistirati da izvršnu ulogu u ovome ima Euleks i to ne samo na ova dva, već na svim administrativnim prelazima, na kojima ne sme biti nikakvih obeležja takozvane države Kosovo, kao i da se u nastavku razgovora tačno precizira kakva će biti uloga Euleksa na tim administrativnim prelazima i na koji će se način ubirati prihodi od naplate taksi", rekao je Pantić za TV Most iz Zvečana.

Prema njegovim rečima, čelnici opština neće prihvatiti ništa što je u suprotnosti s voljom gradjana i Ustavom Srbije.

Nova Vlada Srbije potvrdila je da će sprovoditi Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima sa Kosovo, postignut u februaru.

Šef beogradskog tima za tehničke pregovore s Prištinom Dejan Pavićević rekao je da će u razgovorima u Briselu nastojati da izmeni delove sporazuma koji su nepovoljni po Srbiju, a da će insistirati da na prelazima Euleks ima izvršnu ulogu.

Pogledajte još