Uskoro oznaka „Made in SEE“

Vlada Srbije će i dalje jačati aktivnosti kako bi Srbija bila spremna za potpisivanje jedinstvenog sporazuma o slobodnoj trgovini u jugoističnoj Evropi, koje se očekuje do kraja ove godine, saopštilo je u petak Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom. Pod pokroviteljstvom Evropske komisije i Pakta stabilnosti jugoistočne Evrope, u Briselu je 28. juna održana prva runda pregovora, a sledeća je zakazana za 25. jul, kada će biti raspravljano o pitanjima kao što su zaštita prehrambenog sektora i državne subvencije.

Vlada i Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom, koje predvodi srpsku delegaciju, zalažu se za što skorije zaključenje jedinstvenog sporazuma, istaknuto je u saopštenju. Ministarstvo je navelo da bi uspostavljanje zone slobodne trgovine, kojom bi se, zamenom bilateralnih sporazuma jedinstvenim, multilateralnim, pokrilo 90 odsto ukupne razmene u regionu. Time bi se liberalizovala trgovina na tržištu sa oko 58 miliona stanovnika. Uspostavljanje jedinstvene slobodne zone uticaće na povećanje trgovinske razmene unutar regiona, a do toga će doći usklađivanjem carinskih i drugih administrativnih propisa sa standardima STO, kao što su usklađivanje zakonodavstva u oblasti zaštite intelektualne svojine, regulisanja konkurencije, politike uvoznih ograničenja i kvota i zaštite određenih privrednih grana.

Takođe, povećana transparentnost poslovanja, kao i mogućnost regionalne specijalizacije dovešće do rasta neposrednih stranih ulaganja, a mnoge multinacionalne kompanije već su pokazale interesovanje za ulaganje u region. Sadašnja mreža bilateralnih sporazuma nema kapacitet kojim bi prevazišla određene vancarinske prepreke u slobodnoj trgovini. Uspostavljanje jedinstvene slobodne zone, međutim, donekle bi rešilo ovaj problem i učvrstilo odnose ovih zemalja sa EU, kao i ubrzalo proces integrisanja u STO. Predviđeno je da, po potpisivanju sporazuma, celokupni region bude pripojen Centralnoevropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA), koja je nekada obuhvatala zemlje srednje Evrope, sadašnje članice EU.

Još jedna važna funkcija koju bi imao jedinstveni sporazum je obezbeđenje uslova za uspostavljanje „zone dijagonalne akumulacije između jugoistočne Evrope i jedinstvenog tržišta EU“. Naime, EU propisuje pravila porekla kojima se ograničava mogućnost da proizvođač u jednoj zemlji uvozi sirovine iz zemalja regiona i posle njihove prerade izvozi gotove proizvode u EU sa etiketom proizvoda domaćeg porekla. Komplikovane procedure dokazivanja porekla uvećavaju transakcione troškove, umnožavaju birokratske postupke, povećavaju mogućnosti za korupciju i umanjuju javnost carinskih procedura. Slobodna zona, međutim, omogućiće da proizvodi proizvedeni u okviru zone dobiju etiketu „Made in SEE“, što će stimulisati intraregionalnu proizvodnu saradnju. (“Pregled”)

Pogledajte još