Papa obeležava godišnjicu Drugog vatikanskog saveta

VATIKAN, 11. oktobra 2012. (Beta-AP) - Papa Benedikt Šesnaesti obeležio je u četvrtak 50-ogodišnjicu Drugog vatikanskog koncila koji je uveo katoličku crkvu u moderni svet, ali o čijem se pravom značaju i dalje žučno raspravlja.

Papa je ovom skupu prisustvovao kao mlad sveštenik.

Benedikt je održao misu u Crkvi Svetog Petra u pratnji patrijarha, kardinala, biskupa i desetina starih sveštenika koji su pre pola veka učestvovali u radu Drugog vatikanskog koncila.

Svi će oni kasnije pozdraviti vernike, oživljavajući veliku procesiju u Crkvi Svetog Petra kojom je Koncil počeo da radi 1962. godine.

U medjuvremenu, oslabio je položaj Rimokatoličke crkve u svetu. Crkva se bori s talasom sekularizacije koji, smatra ona, briše zapadno hrišćansko nasledje, a suočava se i s konkurencijom u borbi za duše koja dolazi od rivalskih crkava u Latinskoj Americi i Africi.

Tu su i veliki skandal s prikrivanjem seksualnog nasilja katoličkih sveštenika nad decom, pitanja svešteničkog celibata, otvoreni sukob medju nekim velikodostojnicima i skorašnji vatikanski razračun s liberalnim časnim sestrama u SAD.

Pogledajte još