Kako su kafane dobijale imena?

Drugih imena i nazivanja nije bilo, uvrđuje Branislav Nušić u svojoj hronici o stećištima javnog života, dajući najpoznatije primere onog doba: Šiška- Lazina, Kolarac, Hadži-Maksimova, Uroševa, Šiškova, Hajdukovićeva kafana, kafana Petka baštovana, Pere Džambasa, Žmurkova, Zuljanova kafana, Sokolićeva

" Naročita imena kafana ponikla su najpre po mestu na kome su, bez namere da to bude firma kafana. Tako na primer, kafana tekija bila je u blizini one tekije na staroj velikoj pijaci, pa su je tako i prozvali, ona kafana kod tekije Kasnije, povikom i kafana se sama prozvala Tekija"

Tako isto kafana Tobdžijska pijaca, Astronomska kula, Ladno kupatilo, Čubura, Smutekovac, Veliki bašamaci, Narodna skupština, itd. Razume se da i među ovim nabrojanim kafanama, koje nose imena po mestu, ima i poznijeg datuma - Narodna skupština, Astronomska kula - ali su one samo usvojile tradiciju koja je zaostala od prvih kafana i od prve pojave krštavanja kafana."

Drugi način na koji su kafane dobijale ime bio je prema nekakvoj oznaci ili predmetu koji se izdvajao u njihovoj blizini. Dva jablana, kasnija kafana Zagreb, krštena je prema dva usamljena drveta ove vrste koji su pored nje rasli, pa se i ceo kraj označavao kao "tamo kod dva jablana". Prirodno je, dakle, da je ta okolnost nametala i ime kafani, utvrđuje Nušić:

Kafana kod Dva papagaja dobila je ime na sasvim poseban način, otkriva Branislav Nušić. "Tu je, u jednoj maloj kućici, stanovao neki starac koji je imao dva mala zelena papagaja i sa njima je zalazio na vašare i crkvene slave, te su izvlačili one ceduljice u kojima je ispisana sudbina. On je kavez sa ovim tičicama držao uvek nad vratima svoje sobice u koju se s ulice ulazilo, te su se deca zbirala i zabavljala gledajući zelene tice. Na taj način oni su postali popularni i čitav kraj se njima označio: "Tamo kod ona dva papagaja!" te i docnije, kad je i starca i njegovih papagaja nestalo, reklo bi se: "Tamo kod dva papagaja", pa nije čudo sto je i sama kafana, koja se tu digla, i bez volje gazdine, sama sobom dobila naziv kod "Dva papagaja".

"Tako je i postalo ime Zlatna Rupa, po blizini one poznate rupe na Vračaru, koja je za vreme dinastičkih proganjanja prošlog veka , služila kao zatvor u koji su trpani politički protivnici."
Izvor: Vesti online

Pogledajte još