Voću i povrću opranom na 50°C se vraća svežina

Ako povrće perete u toploj vodi na oko 50 stepeni Celzijusa, ono može ponovno da oživi i izgubi gorčinu, dok se kod visokoproteinskih namirnica poput mesa i ribe na toj temperaturi ispiraju oksidirajuća ulja i tako se povećava kvalitet namirnica, tvrdi Kazumasa Hirajama, predstavnik "Cooking Technology Research Society".

Voće i povrće oprano u takvoj vodi postaće slađe i sočnije u roku od dva ili tri dana, a tako će i brže sazreti. I voće i povrće oprano na ovaj način može duže da traje. Pranje nije ograničeno samo na voće i povrće, već se može primeniti i na druge namirnice. Tako je čak moguće "stvoriti" i bolji ukus hrane, potvrdili su u japanskom restoranu "Dellis" gde se ova metoda primenjuje.

Vodu zagrejte na 48-50 stepeni i u nju stavite namirnice. Lisnato povrće, poput salate i listova kelja, treba prati list po list, dok korenasto povrće poput šargarepe i celera treba polako trljati rukama od tri do pet minuta. Ostale namirnice poput mesa, ribe i morskih plodova treba prati dva do tri minuta.

Temperatura vode ne bi smela da padne ispod 43°C jer je to onda dobra podloga za razmnožavanje bakterija. Zato je potrebno redovno menjati vodu i održavati temperaturu na 50 stepeni stalnim zagrevanjem.

Isto tako, voda zagrejana na 50 stepeni je idealna za odmrzavanje hrane. Znamo da zamrzavanjem namirnice gube neke hranljive sastojke, ali ako ih ovako odmrzavate ukus ostaje isti.
Izvor: Večernji list

Pogledajte još