Ministarstvo finansija:PDV za struju na dan očitavanja

BEOGRAD, 11. oktobra 2012. (Beta) - Ministarstvo finansija Srbije objavilo je u četvrtak da novi Zakon o porezu na dodatu vrednost omogućava da se uvećana stopa tog poreza od 20 odsto obračunava na potrošnju struje koja je očitana posle 1. oktobra, kad je zakon stupio na snagu.

Povodom nedoumica u javnosti o obračunu PDV-a koji je Elektroprivreda Srbije sprovela po stopi od 20 odsto za utrošenu električnu energiju za septembar, Ministarstvo je navelo da se prema odredbi člana 14. Zakona o PDV-u "promet električne energije smatra izvršenim danom očitavanja stanja električne energije".

Takodje, član 15. predvidja da se u slučaju kada se za promet usluga izdaju periodični računi, kao u slučaju telekomunikacionih usluga, promet usluga smatra izvršenim poslednjeg dana perioda za koji se izdaje račun.

To znači, kako je objašnjeno, da, ako je isporučilac električne energije očitavao stanje električne energije u oktobru 2012. godine, na promet električne energije primenjuje se opšta stopa PDV od 20 odsto, odnosno ako je poslednji dan perioda za koji se izdaje periodični račun za telekomunikacione usluge 30. septembar 2012. godine, na taj promet primenjuje se opšta stopa PDV od 18 odsto.

Pogledajte još