Koka-kola napušta Grčku

ATINA, 11. oktobra 2012. (Beta-AFP) - Firma "Koka-kola Helenik Botling" (Coca-Cola Hellenic Bottling, HBC), glavni evropski ogranak američke grupe, drugo po veličini preduzeće u svetu za flaširanje "koka-kole", najavila je u četvrtak da seli svoju upravu iz Atine u Švajcarsku i ubuduće će trgovati na Berzi u Londonu.

HBC uverava u saopštenju da će "nastaviti proizvodnju i distribuciju svojih proizvoda u Grčkoj" i "posle završetka transakcije nastaviće da upravlja Korporativnim servisnim centrom grupe koji podržava distribuciju proizvoda Koka-kole u 28 zemalja".

Tokom 2010. i 2011. - godina dužničke krize Grčke, HBC nije donela u Grčku prihod svojih stranih filijala zbog "nedostatka jasnoće u poreskoj politici" Grčke, kaže uprava.

"Koca-kola HBC Grčka" flašira i prodaje napitke američkog džina u 28 zemalja Evrope i Afrike, od Nigerije do Rusije, preko Italije i Nemačke, i zapošljava 41.000 ljudi.

HBC posluje u Srbiji od 1997. godine. Sedište je u Zemunu, a ima tri punionice i distribuira proizvode iz četiri distributivna centra.

Pogledajte još