Predlaže se stalna funkcija za oko 900 sudija

BEOGRAD, 12. oktobra 2012. (Beta) - Predstavnici udruženja sudija i tužilaca predložili su u petak da se izmenama Zakona o sudijama u stalnu funkciju prevede nešto manje od 900 sudija kojima 31. decembra ističe njihov prvi trogodišnji mandat.

Na skupu "Položaj sudija prekršajnih sudova" predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je da će krajem ove godine bez funkcije ostati oko 600 sudija prekršajnih sudova i nešto manje od 300 sudija redovnih sudova i istakla da im se mora omogućiti nastavak rada.

"Već se radi na izmenama Zakona o sudijama, a mora se uspostaviti i sistem vrednovanja rada sudija", rekla je Dragana Boljević i navela da je Visoki savet sudstva imao rok da kraja maja 2009. da napravi kriterijume za vrednovanje rada sudija, ali da to nije uradjeno.

Vršilac dužnosti predsednika Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović rekao je na skupu da postoje brojne nelogičnosti i nedostaci u Zakonu o sudijama.

"Trogodišnji mandat sudijama prekršajnih sudova koji su na sudske funkcije postavljeni po završetku reforme pravosudja ističe 31. decembra 2012. godine, a obaveza Visokog saveta sudstva je bila da tokom te tri godine uspostavi kriterijume i oceni sudije kako bi se odlučilo ko od njih ispunjava uslove za stalnu sudsku funkciju", naveo je Marinović.

Pogledajte još