Serdjo Stivaleti gost Festivala srpskog filma fantastike

BEOGRAD, 12. oktobra 2012. (Beta) - Festival srpskog filma fantastike (FSFF), na kojem će se za nagradu Koskar, pored kratkih srpskih ostvarenja nadmetati i filmovi iz zemalja bivše Jugoslavije, biće održan od 18. do 21. oktobra 2012. godine u Domu omladine Beograda i Muzeju jugoslovenke kinoteke.

Kako je u petak saopštio organizator manifestacije, udruženje Mladi kadrovi, FSFF će na svom sedmom izdanju prikazati 70 filmova iz Srbije, Italije, Španije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Kanade.

Počasni gost FSFF biće Serdjo Stivaleti (Sergio Stivaletti), italijanski majstor za maske i specijalne efekte koji se proslavio radeći sa Dariom Ardjentom (Dario Argento), Mikeleom Soavijem (Soavi), Lambertom Bavom (Lamberto Bava) i Robertom Beninjijem (Benigni). Pionir je kompjuterski generisanih vizuelnih efekata (CGI).

FSFF će, kao i prošle godine, dodeliti nagradu Koskar, statuu koja je omaž holivudskoj nagradi Oskar, ali u obliku kostura. Specijalna nagrada Piramida pripašće najboljoj filmskoj minijaturi na temu apokalipse - u skladu sa o ovogodišnjim festivalskim motom "Apokalipsa danas".

Za Koskara će se u Domu omladine Beograda nadmetati 15 srpskih filmova najnovije produkcije, u kategorijama najbolji film po izboru žirija, najbolji film po izboru publike, najbolja filmska priča, najbolji vizuelni dojam i specijalno dostignuće. Šest filmova iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine nadmetaće se za Koskara u kategoriji najbolji film fantastike sa područja bivše Jugoslavije, bez Srbije.

O nagradama će odlučivati medjunarodni žiri u sastavu Loris Kurči (Lois Curci), producent iz Italije, Velimir Grgić, novinar i filmski kritičar iz Hrvatske i Stevan Filipović, režiser iz Srbije.

Pogledajte još