Mo Jan se brani od kritike disidenata

PEKING, 12. oktobra (Beta-AFP) - Mo Jan, kineski dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost u petak je dobio pohvale od komunističke vlade ali i kritike od disidenata, od kojih je pokušao da se odbrani.

U svom rodnom selu Gaomu na istoku Kine pisac je dao izjavu posle oštrih kritika njemu upućenih zbog veza za kineskom Komunističkom partijom, i rekao da je nagrada koja mu je dodeljena u Stokholmu "književna, a ne politička nagrada".

"Neki kažu da ne treba da dobijem nagradu zbog svojih bliskih veza sa Komunističkom partijom. Ne smatram to ubedljivim argumentom", rekao je ovogodišnji laureat na konferenciji za štampu.

On je dodao da smatra da su neke izjave Mao Cedunga o umetnosti bile razumne, kao što je ona o odnosima izmedju umetnosti i života. On se osvrnuo na poznati Maov govor iz 1942. godine o književnosti i umetnosti.

Jedan od prvih koji je osudio novog Nobelovca je slikar Aj Vejvej, oštri kritičar kineskog političkog i pravnog sistema. "Mo Jan je uvek na strani vlasti. Ljudi ne znaju da li treba da se smeju ili da plaču zbog ove Nobelove nagrade", rekao je Aj Vejvej.

"Mislim da mnogi od mojih kritičara nisu pročitali moje knjige. Da su ih pročitali razumeli bi da su napisane pod velikim pritiskom i da su me izložile velikom riziku", rekao je Nobelovac.

Pogledajte još