Evroskpetici ismevaju odluku Nobelovog komiteta

LONDON, 12. oktobra 2012. (Beta-AP) - Odluka o dodeli Nobelove nagrade za mir Evropskoj uniji, glasno pozdravljena medju evropskim zvaničnicima, medju evroskepticima dočekana je s prezirom i podsmevanjem.

Nobelov komitet je u obrazložeju naveo da je nagrada data EU zbog "šest decenija doprinosa unapredjenju mira i pomirenja, demokratije i ljudskih prava u Evropi", ali u Evropi postoji mnogo onih koji Uniju smatraju birokratskim mehanizmom koji je preterao u propisima u mnogim oblastima.

Posle današnje odluke u Oslu usledilo je mnoštvo prezrivih komentara poznatih evroskeptika koji su odluku povezali i s neočekivnim dodeljivanjem nagrade predsedniku SAD Baraku Obami posle manje od godinu dana u Beloj kući 2009. ili bivšem potpredsedniku SAD Alu Goru 2007. za borbu protiv klimatskih promena.

"Prvo Al Gor, potom Obama, a sada ovo. Parodije je u izobilju", napisao je na Tviteru Danijel Hanan, evroskeptični poslanik Evropskog parlamenta iz britanske Konzervativne partije.

Lider britanske Independističke partije Najdžel Faradž, koji se zalaže za izlazak Velike Britanije iz EU, za današnju odluku je rekao da predstavlja "apsolutnu sramotu".

"Zar im nisu otvorene oči", upitao je Faradž navodeći da se EU sučava sa "sve većim nasiljem i podelama".

Na odluku je reagovao lider holandske desničarske Partije slobode Gert Vilder: "Nobelova nagrada za EU. U vreme kada Brisel i cela Evropa tonu u bedu? Šta je sledeće?"

U Španiji i Grčkoj, na koje je evropska duznička kriza posebno snažno uticala i izazvala veliku nezaposlenost, odluka je dočekana s nevericom.

"Nagrada za mir? Kako stvari idu, šta će se desiti u skoroj budućnost? Mir je stvar koju možda nećemo imati", rekao je Jorgos Deritilis, radnik u jednoj grškoj kompaniji za osiguranja.

U Velikoj Britaniji i viši zvaničnici odluku iz Osla nisu primili sa oduševljenjem. Konzervativni poslanik i bivši šef diplomatije Malkolm Rifkind ocenio je da je dodel nagrade EU pomalo ekscentrična.

"Ako su želeli da daju nagradu za očuvanje mira u Evropi, trebalo je da je podele izmedju NATO-a i EU. Sve do kraja hladnog rata, NATO je više nego bilo ko drugi čuvao mir", rekao je Rifkind.

Pogledajte još