Balkanske zemlje čestitaju EU,žele da budu deo Evrope mira

Hrvatska, koja će postati članica Evropske unije u julu 2013, izrazila je ponos zbog priznanja datog EU.

"Evropska unija je svakako jedna od najboljih političkih ideja u istoriji. Na prostoru na kome su harali ratovi vekovima, Evropa je uspela da očuva najduži mir do sada", rekla je hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić.

Nebojša Kaluđerović, šef diplomatije Crne Gore, koja je u junu počela pregovore o pridruživanju Uniji, rekao je da je "ideja o ujedinjenju evropskih zemalja u svim njihovim razlikama najbolji dokaz da EU zaslužuje tu nagradu".

Srbija kojoj datum početka pregovora zavisi od poboljšanja odnosa s Kosovom, a čije jednostrano proglašenje nezavisnosti 2008. odbija da prizna, takodje je čestitala EU i poželela održanje političkeog jedinstva unutar Evrope.

"Videćemo tokom narednih godina da li će EU biti u stanju da se održi. Nadam se da će opstati do našeg učlanjenja",
rekao je premijer Srbije Ivica Dačić.

Kosovo je čestitalo Briselu što je "doveo do mira na Balkanu".

"Dodela Nobelove nagrade za mir evropskoj uniji čini nas ponosnim i motiviše nas da nastavimo reforme da bi Kosovo postalo članica Unije", rekao je kosovski ministar inostranih poslova Enver Hodžaj.

Bakir Izetbegović, predsedavajući Predsedništva BiH, koja je u začelju zemalja aspiranata za članstvo u EU, izrazio je nadu da će Evropa uspeti da "prevaziđe sadašnje ekonomske probleme dok istovremeno nastavlja sprovođenje proširenja" .

U Makedoniji, predsednik Đorđe Ivanov takođe je pozvao Uniju da proširi svoje granice na sve zemlje Balkana. Makedonija čeka godinama da dobije datum početka pregovora zbog spora oko svog imena sa susednom Grčkom.

"Proces proširenja na Zapadni Balkan je poslednja faza koja će ojačati mir u Evropi", rekao je Ivanov agenciji Frans pres.

Edmond Panariti, ministar spoljnih poslova Albanija, koja kasni u dobijanju statusa kandidata za članstvo u Uniji zbog unutarpolitičkih svadja zbog kojih kasne reforme, takođe je izrazio želju da će ova nagrada "ohrabriti" EU da nastavi proširenje.

BEOGRAD, 12. oktobra 2012 (Beta-AFP)

Pogledajte još