Srbija će morati da prizna Kosovo

"Priznavanje Kosova se na kraju mora dogoditi, ali ono nije nikakav uslov u postupku pristupanja EU", rekao je Svoboda za novosadski "Dnevnik".

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku je bitno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, ali bi, kako kaže, "za samu Srbiju bi bilo dobro da prihvati činjenice".

Svoboda je rekao i da bi Srbija na proleće mogla da dobije "zeleno svetlo" i datum za početak pregovora o prijemu u EU, "ali bi pre toga zvanični Beograd morao da umiri radikalne struje u društvu".

"Mislim da bi naredno proleće moglo da bude pravo vreme za Srbiju da dobije datum za početak pregovora. Pri tome bi trebalo da umiri radikalne struje, budući da bi one mogle da predstavljaju prepreku", naveo je on.

Svoboda je rekao i da ono što je do sada čuo od nove vlade u pogledu EU "nije ni malo ohrabrujuće", i da "nedavna odluka o zabrani održavanja Parade ponosa upravo dokazuje da ona nije privržena evropskim vrednostima".

"Ipak, i dalje važi princip da Srbija ima pravo na pregovaranje. Ali neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći. Imam svoje sumnje, ali na kraju, za mene su ipak bitna dela, a ne toliko izjave", poručio je Svoboda.

Tanjug

Pogledajte još