Bivši upravnik KPZ-a traži čišćenje zatvora

NIŠ, 14. oktobra 2012. (Beta) - Bivši upravnik Kazneno popravnog zavoda (KPZ) u Nišu Živorad Branković pozvao je novog direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milana Stevovića da "temeljno očisti" zatvore u Srbiji od korupcije, kriminala i neprofesionalnog ponašanja zatvorskih službenika.

U otvorenom pismu Branković je novog direktora Uprave pozvao da insistira na zakonitom i transparentnom sprovodjenju javnih nabavki, kao i poništavanju ugovora sklopljenih na sumnjiv način i na štetu državnog budžeta i osudjenika.

Branković je apelovao da novi direktor Uprave pruži punu zaštitu sadašnjim i bivšim službenicima i nameštenicima, kao i osudjenicima koji ukazuju na nelegalna i neprofesionalna ponašanja i korupciju i zbog toga trpe štetu ili su izloženi torturi.

"Samo sistemski pristup borbi protiv korupcije može da dovede do njenog efikasnog suzbijanja", navodi Branković u pismu u koje je agencija Beta imala uvid.

Branković je sredinom prošle godine penzionisan sa mesta direktora niškog KPZ-a, a prethodno je bio direktor zatvora u Zaječaru i Čačku.

Od novog direktora Uprave Branković je zatražio i da "prekine dosadašnju praksu" zapošljavanja penzionisanih radnika MUP-a na brojna, pa i najvažnija mesta u zatvorima u Srbiji.

Pogledajte još