Zatvorena konferencija frankofonih zemalja u Kinšasi

KINŠASA, 14. oktobra 2012. (Beta-AFP) - Lideri frankofonih zemalja pozvali su u nedelju, sa zatvaranja konferencije Frankofonije u Kinšasi, "na neophodnu reformu Saveta bezbednosti UN" kako bi afričke zemlje u njemu dobile mesto koje im pripada.

"Ponovo pozivamo na reformu SB UN u cilju uspostavljanja uravnoteženog multilateralnog sistema koji bi garantovao stalnu i pravednu zastupljenost Afrike u okviru organa odlučivanja", navodi se u završnoj deklaraciji zemalja članica Medjunarodne organizacije Frankofonije.

Konferenciju je zatvorio predsednik Demokratske Republike Kongo Žozef Kabila pozivajući okupljene na ponovni susret sledeće godine u prestonici Senegala Dakaru.

Na dvodnevnoj, 14. konferenciji frankofonih zemalja u Kinšasi učestvovalo je oko 20 šefova država i vlada zemalja francuskog govornog područja, uključujući i predsednika Francuske Fransoaa Olanda.

Pripadnici Medjunarodne organizacije frankofonije (OIF) založili su se za odlučnu podršku Africi na svim poljima, a na skupu je usvojeno niz rezolucija u vezi s krizama u afričkim zemljama.

Pogledajte još