Neustrašivi: Kad si visoko, vidiš koliko si mali!

"Dok sam stajao na krovu sveta nisam razmisljao o rekordima već o tome da se živ vratim na zemlju. Nekada morate da odete veoma visoko da biste videli koliko ste mali. Voleo bih da svi mogu da vide ono što sam ja danas video", rekao je 43-godišnji Austrijanac na konferenciji za medije u američkom Rozvelu, koja je uživo prenošena na internet sajtu Jutjub.

Baumgartner je današnjim skokom oborio svetski rekord iz 1960. godine, koji je postavio Džo Kitindžer, sada njegov najbliži saradnik. Prethodna rekordna visina bila je 31.333 metra.

POGLEDAJ FOTOGALERIJU: Supersonični Feliks

Na konferenciji za medije rečeno je da je Austrijanac zvanično skočio sa visine od 39.045 metara, iako je tokom prenosa pisalo da se nalazi na visini od 39.068 metara. Njegov slobodan pad trajao je četiri minuta i 12 sekundi što je, takođe, novi rekord.

"Teško je opisati kako izgleda probijanje zvučnog zida pošto to nisam uopšte osetio. Nisam imao predstavu koliko brzo idem zbog specijalnog odela koje sam nosio", rekao je Baumgartner.

On je u jednom trenutku izgubio kontrolu nad padom i počeo da se okreće oko svoje ose, ali je ubrzo uspeo da se vrati u prvobitan položaj.

"Kada sam počeo da se vrtim pomislio sam da pritisnem dugme za izbacivanje padobrana, ali sam znao da bi to onda bio kraj svega. Na trenutak sam razmislio i nisam želeo da se sve završi. Srećom, uspeo sam da se vratim u prvobitan položaj", istakao je Baumgartner.

Austrijanac je kazao da mu je najuzbudljivi momenat bio nekoliko sekundi pred skok, a najlepši kada se prizemljio i video članove svog tima.

"Hvala svima koji su mi pomogli da ostvarim san", kazao je Baumgartner.

On je dodao da u budućnosti želi da inspiriše nove generacije i da za nekoliko godina pomogne da se obori njegov rekord.

Projekat nazvan "Red Bul Stratos" trebalo je da se održi pre nedelju dana, ali je bio odložen zbog jakog vetra.

"Bilo mi je teško zbog otkazivanja, kao i dok sam se vozio u kapsuli do predviđene visine. Kada sam stigao bio sam iscrpljen. Zaista je naporno", rekao je ovaj ekstremni sportista.

Beta

Pogledajte još