Svinjske uši? Ovo je ozbiljno ukusno!

Tanko sečene svinjske uši, koje se mariniraju u crnom sirćetu, začinima i belom susamovom ulju sa kiselim šargarepama, je specijalitet koji izaziva dve reakcije: "Ja obožavam neobične specijalitete" i "Da li su to zaista svinjske uši?" - Dok su jedni oduševljeni drugi zgoroženi.

Iako nam se čini da je ovaj specijalitet nov, teško je naći kuhinju u Evropi i Aziji u kojoj nije prisutan. Svinjske uši se najčešće služe hrskave, ali i kuvane i pečene. Ukus je, kažu, kao da jedete, slatku, sočnu prasetinu. Ako niste probali, probajte! Možete ih kombinovati sa povrćem i raznovrsne prelive.

Priprema:
1kg svinjskih ušiju, 2 glavice crnog luka, 3 lovorova lista, 10 zrna crnog bibera, 100 g brasna, 3 jaja, 100 g prezli i 1 dl ulja .

Priprema:
Uši dobro očistiti, oprati i staviti da se kuvaju. Kad voda provri pustiti da ključa par minuta, prosuti tu vodu i naliti novu. Dodati crni luk sečen na polovine, lovorov list i biber u zrnu. Kuvati na umerenoj vatri da omekšaju pa ih izvaditi rešetkastom kašikom i ocediti. Uši uvaljati u brašno, zatim umakati u umućena jaja i na kraju uvaljati u prezle. Prziti na zagrejanom ulju da porumene s obe strane. Služiti sa iseckanim crnim lukom.

Pogledajte još