Kanadski festival srpskih pozorišta

OTAVA, 15. oktobra 2012. (Beta) - Izvodjenjem komedija dva srpska pozorišta iz Toronta, u Otavi je minulog vikenda počeo OFSET, Otavski festival srpskih emigrantskih teatara.

Iako nevelika po broju predstava, ta manifestacija, čiji je domaćin i organizator Srpski teatar u Otavi, jedinstvena je ne samo u srpskoj dijaspori u Severnoj Americi nego verovatno i u čitavom svetu.

Otavski festival srpskih emigrantskih pozorišta na sceni Univerziteta Karlton ove godine održava se šesti put i publika je videla dvadesetak predstava iz Toronta i Otave i jednu iz Čikaga.

"OFSET, kao i ukupan pozorišni angažman u kanadskoj srpskoj dijaspori plod je ogromnog entuzijazma i dobrovoljnog odricanja. Predstave pripremamo i po šest meseci i one su uvek dobro primljene kako na lokalnim premijerama tako i na festivalu", rekao je u ime organizatora jedan od direktora i vodećih glumaca Srpskog teatra u Otavi Nemanja Janjatović.

"Nažalost, primetan je i pad posete. Sve je manje mlade publike koja izgleda više vremena posvećuje internetu, društvenim mrežama i sličnim aktivnostima, a kriza pozorišta, od amaterskih do profesionalnih i u Kanadi je sve ocigglednija", dodao je Janjatović.

On je najavio da će Srpski teatar u Otavi prvi put u istoriji kanadske prestonice postaviti na scenu jedan srpski pozorišni komad na engleskom jeziku, "Rekviziter" Uglješe Šajtinca.

(Kraj )

Pogledajte još