Gradjani Srbije štede u slamaricama

BEOGRAD, 15. oktobra 2012. (Beta) - Više od polovine gradjana Srbije i dalje uštedjevinu čuva i "po slamaricama", rezultat je istrazizvanja koje je Agencija za tržišna istraživanja IMAS internacional (International) uradila za austrijsku Erste grupu.

Kako je u ponedeljak na konferenciji za novinare u Beogradu precizirao predstavnik te agencije, 55 odsto ispitanika je reklo da, bez obzira da li koriste i neki od štednih proizvoda banaka, uštedjevinu čuvaju i u gotovini, u kući ili sefu.

Prema istraživanju IMAS internacionala (www.imas.at), u Srbiji u bankama štedi 42 odsto stanovnika, dok se jedna četvrtina gradjana izjasnila da ne štedi.

Telefonska anketa o štednim navikama sprovedena je u avgustu i septembru na uzorku od 500 ispitanika, koji predstavljaju štedno sposobnu populaciju stariju od 15 godina. Osim u Srbiji, isto ispitivanje jer obavljeno i u Austriji, Češkoj Republici, Slovačkoj, Madjarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Ukrajini, Nemačkoj, Poljskoj, Turskoj i Crnoj Gori.

Direktor istraživanja IMAS-a Ansgar Lehner je naveo da u Srbiji 72 odsto gradjana smatra da je odvajanje novca po strani važno, precizirajući da je to kao odgovor navelo 82 odsto ispitanih žena i 63 odsto muškaraca.

Ispitivanje je pokazalo da je prosečna mesečna uštedjevina u Srbiji 4.777 dinara, a da 40 odsto gradjana štedi mesečno izmedju 2.000 i 6.000 dinara, rekao je Lehner.

Štediše uglavnom odvajaju novac kada god nešto "pretekne", oko 70 odsto njih, dok malo manje od polovine tvrdi da novac štedi samo kada na umu ima konkretnu stvar na koju će ga potrošiti.

Pogledajte još