Na jačanje dinara uticale mere centralne banke

BEOGRAD, 15. oktobra 2012. (Beta) - Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je u ponedeljak da su na jačanje dinara prema evru uticale mere koje je jednoglasno doneo Izvršni odbor centralne banke.

Kako se ističe, ne postoje nikakva različita vidjenja ili tumačenja izmedju guvernera NBS Jorgovanke Tabaković i njenog rukovodećeg i stručnog tima, kako to pokušavaju da sugerišu neki mediji.

Precizira se da su stabilizaciji deviznog kursa i jačanju dinara (koji je u poslednjih mesec dana ojačao prema evru za 4,2 odsto) doprineli restriktivna monetarna politika, povećana ponuda deviza na tržištu usled odobravanja devizno indeksiranih subvencionisanih kredita, mere NBS koje se odnose na obaveznu rezervu, praćenje novčanih tokova i doziranje likvidnosti.

Pri tome je, kako se dodaje, Narodna banka poslednji put intervenisala na deviznom tržištu početkom avgusta.

Centralna banka je istakla da su pogrešne informacije nekih medija o povećanju obavezne rezerve.

Narodna banka nije povećala obaveznu rezervu, već je, precizira se, izmenjena njena struktura u smeru povećanja dinarskog dela devizne obavezne rezerve, što je, izmedju ostalog, povuklo odredjenu dinarsku likividnost koja je mogla biti usmerena ka deviznom tržištu.

Prema NBS, apsurdne su medijske insinuacije o mogućim dojavama iz NBS učesnicima na tržištu o tome u kom smeru će ići kurs i intervencije.

Pogledajte još