Prokuplje - lokalitet najranije metalurgije

PROKUPLJE, 15. oktobra 2012 (Beta) - Na arheološkom lokalitetu rane metalurgije u selu Pločnik nadomak Prokuplja nadjena je bakarna mindjuša koja svedoči da su u praistoriji ljudi znali za izradu finih predmeta od metala, potvrdili su u ponedeljak svetski i srpski arheolozi koji istražuju to nalazište.

Analiza bakarne mindjuše svedoči o tome da je bakar u praistoriji imao široku primenu i da je bio dostupan svim slojevima pošto se od bakra pravio i nakit, istakli su arheolozi iz Beograda i Prokuplja koji istražuju taj lokalitet najranije metalurgije u Evropi.

U ovogodišnjoj kampanji, koju sa pola miliona funti finansira Vlada Velike Britanije, nadjena je još jedna kuća iz praistorije u kojoj je mnogo ostataka keramike, nekoliko glinenih posuda, ostaci žrvnja i drvne gradje koji datiraju iz perioda rane faze Vinčanske kulture, kazali su arheolozi na tokom prezentacije na nalazištu.

Velika Britanija će u naredne tri godine sa pola miliona funti finansirati istraživanje tog arheološkog nalazišta i rad združenog tima eminentnih engleskih i srpskih arheologa koji tragaju za dokazima da je to najstarije nalazište metalurgije u Evroaziji.

Arheološko nalazište u Pločniku otkriveno je još 1927. godine prilikom izgradnja pruge Prokuplje - Kuršumlija. Istraživanja su obnovljena 1961. i trajala su do 1978, pa zatim 1996. godine i traju do danas bez prekida.

Pogledajte još