Nikolić: Ako zatraže Kosovo, nećemo u EU

"Već 11 godina gledamo kako se ispunjava sve što požele Albanci, više neće biti tako," rekao je predsednik Srbije u intervjuu koji je dao Novostima.

Tomislav Nikolić je rekao da za sada niko zvanično nije tražio priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije i dodao da "mi uređujemo zemlju po evropskim standardima".

"Ako smo mi stabilni i ispunjavamo uslove, ne može Evropa da bude nestabilna i da nam stalno ispostavlja nove uslove.

Mi tražimo samo da nam se postave uslovi kao i drugim zemljama, ni manje ni više."

Na pitanje zbog čega bi kosovski Albanci sedali za sto radi razgovora sa Srbijom kada je i za njih i ključne države Zapada Kosovo nezavisna država, Nikolić je rekao:

"Zato na pregovore treba otići sa direktnim pitanjem: da li mi možemo da računamo na pregovore i članstvo u EU, ako se ne slažemo sa nezavisnošću KiM?“ On dodaje da Srbija ozbiljno shvata stav Nemačke koja je stub EU.

Nikolić je najavio da će u petak biti održan prvi sastanak državnog vrha o platformi za Kosovo. "Moraćemo uskoro da izađemo sa zajedničkim stavom. Predložićemo nekoliko varijanti. Pronaći ćemo pravu formulaciju sa kojom će se izaći pred svet. Cilj je da se pronađe rešenje koje nije nezavisnost, a koje u velikoj meri odražava suštinsku autonomiju koja je garantovana Rezolucijom 1244. Prateći dokumenti platforme biće naš ustav, učinak svih visokih predstavnika na KiM, pregled svega šta je ispunjeno iz Rezolucije 1244, a šta nije. Taj tekst će biti predstavljen kompletnoj političkoj i intelektualnoj eliti, predstavnicima crkve..."

On je na pitanje da li se Vučić ustremio na visoke funkcionere SPS-a rekao da je prvi potpredsednik vlade i lider SNS "preuzeo je najteži mogući posao," jer se ustremio na kriminal.

"Mora dobro da se čuva, jer mu o glavi rade skoro svi. Otkuda on zna na koga će da udari kada mu stigne predmet? Nisu socijalisti mogli da naprave ovoliku štetu, a ko je od njih bio u kriminalu moraće da odgovora. Siguran sam da on ne želi da proganja bilo koga."

Upitan da li je zadovoljan kako se vlada bori protiv korupcije, Nikolić kaže: "Svi su se uverili da je borba iskrena. I policija i Tužilaštvo, koji su se ranije međusobno optuživali. Svima je jasno da će odgovarati svako ko se bavi kriminalom."

Pogledajte još