Thank you, Tusta, hvala legendo! (KUD Idijoti - lista)

KUD Idijoti su nastali još 1981, a najpoznatija postava, sa Tustom za mikrofonom, oformljena je četiri godine kasnije. Za početak, pesma iz rane faze koja je ostala jedan od najvećih hitova i žestok adut u završnicama koncerta – „Za tebe“.

Oduvek su Puljani bili prst u oko raznim režimima, a "mečku su počeli da čačkaju" obradom italijanske revolucionarne pesme "Bandiera Rossa", i to sa ubačenim citatom "Anarchy In The UK" Sex Pistolsa.

Gde je "Bandiera Rossa", tu je i njena "sestra" - obrada još jedne italijanske, komunističke, pesme "O Bella Ciao".

Hladno pivo, veliki prijatelji KUD Idijota, završavali su svoje koncerte, u poslednje vreme, puštajući sa razglasa, u znak podrške obolelom prijatelju, pesmu koja je, takođe, u ranoj fazi stekla kultni status, Jedan od najneobičnijih hitova sa ex-yu prostora je, svakako, "Kad sunce opet zađe":

KUD Idijoti su 1990, posle niza singlova, živih albuma, i sličnih izdanja, konačno objavili prvi zvaničan LP, "Mi smo ovdje samo zbog para", a jedna od najupečatljivijih, i radijski najprijemčivijih tema, bila je "Minijatura".

Album "Glupost je neuništiva" iz 1992. silne je uspehe doneo bendu - kako bi tek bilo da je objavljen u neko srećnije vreme... Iz tog perioda - prvo vesela "Pisma o ribaru Marinu, Mari i moru"...

...pa setna "Ostajem sam".

Kada su, nedavno, u beogradskom klubu Gun, bili održani humanitarni koncerti podrške Tusti, između nastupa bendova puštane su pesme KUD Idijota. Refren na kom je publika grla odrala kao da je živa svirka u pitanju pripada pesmi "Ali nije to još gotovo", sa albuma "Megapunk" (1995.). "...Nemam za čim da tugujem, ovdje se samo luduje, i, ako odem, otići ću zauvjek..."

Dve godine kasnije, izašao je još jedan CD sa pregršt sjajnih stvari, "Cijena ponosa". Otvara ga, pa ga u bonus mix verziji i zatvara sledeća u nizu njihovih himničnih tema - "Ja sjećam se".

Završavamo, muzički, u sličnom stilu - opet, nažalost, simbolično u ovim danima, kad je naslov u pitanju. "Remek djelo" (2001) je poslednji studijski album KUD Idijota, a pesma "Baj, baj, bejbe" svrstala se rame uz rame sa starijim stvarima.

Tusta je imao običaj na koncertima da kaže "Thank you people, hvala, ljudi".

Thank YOU, Tusta, hvala legendo!

Pogledajte još