Hrana koja nas unesrećuje!

Unošenje hrane čini važan deo našeg života, ali sve što pojedemo i te kako utiče na naše raspoloženje.

Moderan način života doveo je do toga da ljudi često ne razmišljaju o tome šta unose u organizam i uglavnom konzumiraju hranu koja nije zdrava i čini ih nesrećnim.

Jedna od ovih namirnica je svakako čips od krompira, omiljena grickalica mnogih u pauzama gledanja utakmica i filmova. Čips sadrži omega 6 masne kiseline, koje blokiraju poboljšanje raspoloženja.

(old_image)

Šunka je takođe među hranom koja „unesrećuje" jer se „moderne" šunke dobijaju sa farmi na kojima se prasići „kljukaju" antibioticima, a u finalni proizvod se dodaju šećer, so, konzervansi i još mnogo aditiva. Zbog svega toga, ova namirnica može izazvati migrene, depresiju i otečene članke kod konzumenata.

Gazirani napici takođe loše utiču na raspoloženje, jer se po unošenju u organizam pretvaraju u masti, izazivajući pad raspoloženja nakon inicijalnog uzbuđenja izazvanog šećerom.

Decenijama naučnici debatuju o tome šta je zdravije za ljude da konzumiraju – margarin ili puter. Sada je ipak jasno da je margarin koji se dobija od industijski obrađenih masti nezdrav, jer sadrži visoku koncentraciju omega 6 masti čiji je uticaj već objašnjen.

(old_image)

Seme bundeve i kikiriki su načelno zdravi, ako su normalno pečeni. Međutim, problem je što se u prodaji uglavnom nalaze u prženom obliku, u plastičnim pakovanjima. Prilikom prženja, proizvođači ih često „obogaćuju" supstancom koja osim što treba da očuva svežinu proizvoda, takođe sprečava apsorpciju joda u organizmu.

Bez ogovarajuće količine joda, tiroidna žlezda, odgovorna za promene raspoloženja, nepravilno radi.

Mnogima je đevrek omiljeni doručak, čak su neke i roditelji učili da je to zdrava hrana, međutim, ovo pecivo sadrži veliku količinu prerađenih ugljenih hidrata, što rezultira padom energije i raspoloženja nedugo po unošenju u organizam.

Izvor: RTS

Pogledajte još