Hilari Klinton preuzima odgovornost oko napada u Bengaziju

LIMA, 16. oktobra 2012. (Beta-AP) - Državna sekretarka SAD Hilari Klinton izjavila je da je ona, a ne Bela kuća, odgovorna za posledice napada na američki konzulat u Bengaziju, u Libiji, koji je uzburkao političku scenu u SAD uoči predsedničkih izbora.

U intervjuima datim sinoć iz Lime američkim TV mrežama Si-En-En (CNN) i Foks (Fox), ona je pre svega želela da zaštiti predsednika Baraka Obamu i potpredsednika Džoa Bajdena od napada iz kruga republikanskog predsedničkog kandidata Mita Romnija u vezi s bezbednošću konzulata u Bengaziju pre napada.

"Ja preuzimam odgovornost" za sve oko napada 11. septembra ove godine, u kome je život izgubio američki ambasador u Libiji Kristofer Stivens i još troje Amerikanaca, rekla je Klintonova. Ona je dodala da je ona zadužena za oko 60.000 ljudi koje Stejt department ima širom sveta u 275 diplomatskih misija.

Sa izborima koji se održavaju za tri nedelje bura se digla u SAD oko tvrdnje potpredsednika Bajdena u prošlonedeljnoj debati s republikanskim kandidatom za potpredsednika Polom Rajanom da "nama nije rečeno" za zahteve da se pojača bezbednost u konzulatu u Bengaziju.

Pogledajte još