Danas: Vlast SNS-SPS je privemena

Ovo je listu Danas reklo više sagovornika iz redova naprednjaka i demokrata, koji navode da je nedavno ponovo uspostavljena komunikacija „svih sa svima“, kakva je vladala i do prošle izborne kampanje.

DS se možda vraća u igru?

Ova pojačana dinamika u međustranačkim odnosima, s mogućnošću povratka DS u igru, ima koren u dubokom nepoverenju između SNS i SPS.

"U važne neposredne povode za to nepoverenje spada i osećaj ugroženosti mnogih socijalista od Aleksandra Vučića i naprednjaka - kako zbog moći koju je predsednik SNS prisvojio u državnom aparatu, tako i zbog, s tim povezanih, najava istraga i hapšenja njihovih ljudi", piše list Danas.

Mogući izbori ili nove koalicije?

I u SNS i u SPS vlada atmosfera, i barata se s procenom, da bi izbori mogli biti „sutra“, pa njihovi lideri pojačavaju retoriku kao da su pred izbornom kampanjom, a ne na početku rada vlade.

Istovremeno, i jedni i drugi kontaktiraju s DS koja bi im bila potencijalni saveznik.

Alternativa nepopularnom prevremenom izlasku na birališta bila bi jednostavna promena snaga izglasavanjem u Skupštini Srbije, odnosno sklapanje nove vladajuće koalicije jednih ili drugih s DS.

Kako ocenjuje Danas, Ivica Dačić uveliko radi na ponovnom približavanju demokratama i to obema strujama, sadašnjem lideru DS Borisu Tadiću i njegovom zameniku i glavnom konkurentnu za lidersko mesto Draganu Đilasu

Svi sa svima?

Kako objašnjavaju sagovornici Danasa, novo približavanje SPS i DS dolazi više iz Dačićevog pravca nego na inicijativu demokrata, i reč je o njegovom pokušaju da se distancira od SNS.

Takvo ponašanje SPS odgovara Đilasu zbog ostanka na vlasti u Beogradu, pre svega, a Tadiću kao jedna od opcija za brzi povratak na veliku scenu.

Tadićeva priča o izborima dogodine, to jest o povratku DS na vlast, dolazi upravo na osnovu ovih informacija i njegovih kontakata sa SNS i SPS.

"Đilas i Dačić su, prema spekulacijama više različitih izvora, za poslednja dva meseca imali tri sastanka. Sagovornici Danasa navode da bi Đilas, s obzirom na to da su naprednjaci ozbiljno rešeni da ga smene s mesta gradonačelnika prestonice, mogao da „sklopi dil“ s Dačićem kako bi sačuvao tu funkciju", navodi list.

S druge strane, komunikacija SNS i DS postoji kao i u periodu pre izborne kampanje, i to na uobičajenoj relaciji Aleksandar Vučić - Miodrag Rakić, s tim što sada nijedna strana, ni naprednjaci ni demokrate, uključujući Tadića, ne beže od mogućnosti velike koalicije u relativno skoroj budućnosti.

Najave hapšenja

Podsetimo, aktuelna Vlada Srbije nije sastavila ni punih sto dana, a u javnosti bruje spekulacije da između Vučića i Dačića postoje ozbiljna razmimoilaženja, delom i zbog mogućnosti da istrage o poslovanju javnih preduzeća dođu do kadrova iz SPS. Takve priče podgrejao je i sam Vučić, koji je rekao i da su premijer i ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić nezadovoljni njegovim radom.

Pre par dana, ministarka za energetiku i potpredsednica SNS Zorana Mihajlović obavestila je javnost da je od vicepremijera Vučića zatražila istrage u javnim preduzećima Elektroprivreda Srbije i Srbijagas, koja vode i kontrolišu ljudi iz SPS, kako bi se utvrdilo zbog čega je situacija u njima loša, zašto su u stalnom gubitku, i šta se zapravo dešavalo prethodnih godina. Mihajlovićeva se pri tome pozvala na izjavu premijera Dačića da je „prioritet vlade borba protiv korupcije“.

Nema nedodirljivih?

Osim EPS i Srbijagasa, Vučić je najavljivao i istragu u Galenici, takođe preduzeću-gubitašu u kojem su socijalisti vodili glavnu reč. Jedan od obuhvaćenih istragom oko izdavanja dozvola za postavljanje optičkih kablova, takozvanoj aferi Dulić, jeste direktor JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak, kadar SPS, čovek „na direktnoj liniji“ s resornim ministrom i potpredsednikom socijalista Mrkonjićem. U medijima su se pojavile, nikada demantovane, informacije da je Drobnjak na saslušanju imenovao Mrkonjića kao osobu po čijem je nalogu potpisivao sporne dozvole. Usred tog slučaja, Aleksandar Vučić je našao za shodno da kaže novinarima da očekuje pokretanje istrage protiv „jednog aktuelnog ministra“, podseća Danas.

Pogledajte još