U Srbiji nisu mogući masovni protesti

BEOGRAD, 16. oktobra 2012. (Beta) - Potpredsednik Ujedinjeknih granskih sindikata (UGS) "Nezavisnost" Zoran Stojiljković ocenio je u utorak da u Srbiji nije moguće organizovati masovne socijalne proteste kao u Grčkoj ili Španiji.

Na predstavljanju Platforme "Zajedno za izlazak iz krize", koju je taj sindikat napravio sa Unijom poslodavaca Srbije, on je rekao da za to postoji više razloga, medju kojima je i taj da je nivo solidarnosti medju gradjanima strašno opao sa razvojem krize.

Kao razloge, Stojiljković je naveo da je Srbija zemlja sa prisutnim veoma velikim strahom od gubitka posla, koji je prema istraživanjima najveći u regionu i medju najvišim u svetu.

Potpredsdnik UGS "Nezavosnost", jedne od dve reprezentativne sindikalne organizacije, rekao je i da na ovom prostoru ne postoji neka posebna tradicija autonomnih sindikalnih borbi, kao i da gradjani nemaju svest za uspešne proteste.

"Za uspešne proteste gradjana i sindikalaca mora da postoji jasna predstava ko je krivac za loše stanje", rekao je on.

Stojiljković je rekao da su i sindikati pomalo odgovorni zato što nastupaju nedovoljno koordinirano i objedinjeno, ali je dodao da se i zaposleni sindikata sete tek kad firma u kojoj rade "dodje u fazu stečaja ili neuspele privatizacije".

Pogledajte još