Obama popravio utisak u drugoj TV debati

HEMPSTED, 17. oktobra 2012. (Beta) - Bilo da je reč o budžetu i porezu, energiji, imigraciji, Libiji i politici prema Kini, dvojica kandidata su tokom duela u utorak uveče svoje argumente iznosila žučno i često su i prekidali jedan drugog.

Ankete objavljene u prvom satu po okončanju duela dale su blagu prednost Obami.

Po mišljenju 46 odsto ispitanika u anketi Si-En-Ena (CNN), aktuelni predsednik je iz debate izašao kao pobednik, dok se za Romnija opredelilo 39 odsto. Anketa Si-Bi-Esa (CBS) Obami je dala 37 odsto, a Romniju 30 odsto podrške.

Debata je "podigla moral demokratama, a i republikanci imaju razloga za radovanje, ali su Obami poeni bili neophodniji", objasnio je Frans presu Džon Pitni, profesor političkih nauka na univerzitetu Klermont Makena.

Dvojica kandidata odgovarala su nešto duže od 90 minuta na univerzitetu Hofstra u Hempstedu, u državi Njujork, na pitanja 82 neopredeljena birača.

Nakon što je mesec dana bio u prednosti, Obama je posle prve televizijske debate, 3. oktobra u Denveru, izgubio veći broj poena, a pred duel u Hempstedu ankete su blagu prednost davale kandidatu republikanaca.

Sada se čekaju rezultati drugog duela, a poslednja televizijska debata pred izbore 6. novembra održaće se 22. oktobra na Floridi.

Pogledajte još