Hilari Mantel dobitnica Bukerove nagrade

LONDON, 17. oktobra 2012. (Beta) - Britanka Hilari Mantel ovogodišnja je dobitnica ugledne književne nagrade Man Buker, za istorijski roman "Bring Up the Bodies", javile su svetske agencije.

Hilari Mantel time je postala je prva žena koja je dva puta dobila Bukerovu nagradu, jedno od najvažnijih književnih priznanja u svetu. Britanska autorka je 2009. dobila Bukera za "Vučje leglo", istorijski roman o usponu Tomasa Kromvela na dvoru Henrija Osmog, a isto priznanje joj je ove godine dodeljeno za njegov nastavak. Osim što je postala prva žena sa dva Bukera, Hilari Mantel je i prvi britanski pisac koji je dva puta dobio tu nagradu. Dva Bukera do sada su dobili samo južnoafrički pisac DŽ.M. Kuci i Australijanac Piter Keri. "Bring Up the Bodies" je, takodje, prvi nastavak nekog romana koji je dobio Bukerovu nagradu.

"Dvadeset godina čekate Bukerovu nagradu, a onda dobijete dve. Ovo smatram činom poverenja", kazala je britanska književnica primajući nagradu u Londonu. Mantelova bi, prema procenama, ponovo mogla da se nadje u trci za Bukera i 2015, kada se očekuje poslednji deo trilogije o Kromvelu "The Mirror and the Light". Dobitnik Man Bukerove nagrade dobija ček na 50.000 funti, a po pravilu i porast prodaje romana. U konkurenciji za nagradu su pisci iz Velike Britanije, Irske i 54 zemlje iz zajednice (Komonvelta) bivših britanskih kolonija.

Pogledajte još