Čitač

Reditelj za Oskara nominovanog filma "Čitač" (The Reader) - Stiven Daldri poznat je ovdašnjoj publici po svom prethodnom filmu ”Sati” iz 2002. godine u kome su glavne uloge tumačile Meril Strip, Džulijan Mur i Nikol Kidman, kojoj je uloga u ovom filmu donela i Oskara. Ovog puta, Daldri je do Oskara, a i drugih prestižnih nagrada, doveo Kejt Vinslet.

Interesantno je da je Daldri još na samom početku želeo da ulogu Hane tumači Kejt Vinslet. Međutim, ona je u to vreme snimala film ”Revolucionarni put” (Revolutionary Road) s Leonadrom Di Kaprijom, u kome je takođe ostvarila zapaženu ulogu. Potom je Nikol Kidman prihvatila ulogu, a producenti su odložili početak snimanja "Čitača" jer je Kidmanova tada snimala Lurmanovu ”Australiju” (Australia). Nakon tog filma, Nikol je ostala u drugom stanju, a Kejt Vinslet je bila spremna da je zameni. 

Još jedna od zanimljivosti je da su producenti i reditelj morali da sačekaju da sjajni mladi nemački glumac Dejvid Kros, napuni osamnaet godina kako bi snimio strasne ljubavne scene. 

Nažalost, producenti ovog filma i velike sienaste Sidni Pola i Entoni Mingela su preminuli ne dočekavši premijeru "Čitača".

Sinopsis

Radnja filma ”Čitač” počinje u posleratnoj Nemačkoj kada se tinejdžer Mihael Berg onesvešćuje na ulici. Pomoć mu pruža Hana, nepoznata žena, dvaput starija od njega. On pokušava da je pronađe nakon svog ozdravljenja, i ubrzo potom, njih dvoje započinju strasnu tajnu vezu. Mihael uviđa da Hana uživa dok joj neko čita i na taj način se i njihova povezanost produbljuje. Jednog dana, Hana misteriozno nestaje, a Mihael ostaje zbunjen i slomljenog srca. Osam godina kasnije, Mihael je student prava koji prisustvuje suđenjima nacistima za zločine počinjene tokom rata. Tu se ponovo susreće s Hanom koja je jedna od optuženih. Kako se Hanina prošlost otkriva, Mihael saznaje veliku tajnu koja će imati ogroman uticaj na njihove živote. 

 

Pogledajte još