Laguna i knjižare Delfi na Sajmu knjiga

U najvećoj knjižari ovoga lanca, u Studentskom kulturnom centru, o produkciji između dva sajma, o pogodnostima koje su pripremili za posetioce Laguninog štanda i štanda knjižara Delfi govorili su direktor Lagune Dejan Papić, direktor knjižarskog lanca Delfi Vesna Mihailović, urednica redakcije Lagune Mina Kebin, a voditelj je bila predstavnica za medije Lagune Vanja Gavrovski.

Dejan Papić je ocenio da je period od Sajma 2011. do predstojećeg bio najuspešniji za proteklih 14 godina, otkako se Laguna pojavljuje na beogradskom oktobarskom sajmu. On je tu konstataciju potkrepio navodeći da nikada dosad nije imao toliko megahitova u istom periodu i to hitova domaćih autora (Vanja Bulić, Dejan Stojiljković, Vesna Dedić, Jelena Bačić Alimpić). Pored toga, pomenuo je trilogiju Pedeset nijansi“ E. L. Džejms koja je osvojila domaće čitaoce kao i ceo svet.

Kao najveće iznenađenje za sajam Papić je najavio svetsku premijeru „Raskršća“, nove knjige Vilijema Pola Janga, autora „Kolibe“, koja izlazi mesec dana pre američkog izdanja. Laguna je dobila ekskluzivno pravo da prva objavi novu knjigu Janga, koji je 2010. godine bio gost Lagune i Beograda i koji je oduševljen toplim prijemom srpske čitalačke publike odlučio da srpske čitaoce obraduje pre američkih čitalaca. Za predstojeći sajam pojavila se i „Potraga za suncem“, novi roman Tonija Parsonsa, jednog od najomiljenijih Laguninih stranih autora u Srbiji.

Direktor Lagune je s pravom ponosan što je objavio roman nobelovca Žozea SaramagaPutovanje jednog slona“, koji se po značaju i književnoj poruci smatra njegovim testamentarnim delom. Za Papića je važno i što je prvi put objavio drugog nobelovca Imrea Kertesa kao Lagunin omaž Mađarskoj, počasnom gostu ovogodišnjeg Sajma.

Istakao je da Laguna i na ovom Sajmu knjiga ima naslove za svačiji ukus, ali je najavio i najveće popuste na Lagunine naslove dosad: „Laguna će imati akciju 500 naslova koji će biti na popustu i do 90%. Želimo i da politikom cena osvojimo nove čitaoce“, istakao je Papić i podsetio da se broj članova Kluba čitalaca popeo na više od 200.000, što je najveći broj ne samo u Srbiji već i u regionu, da Laguna ima na Fejsbuku 90.000 prijatelja i da njen sajt ima svakog dana 10.000 poseta.

Laguna je svoje čitaoce obradovala i novim romanom Svetislava Basare „Dugovečnost“.

Ivana Kuzmanović se nakon bestseler studije o ljubavi vratila beletristici ljubavnim romanom „U ime Ljubavi“, dok se poznata televizijska voditeljka Sanja Marinković na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstavlja knjigom „Moja tajna – ljubav, vežbanje, kuvanje“.

Tokom 2012. godine objavljeno je dvotomno izdanje „Sulejman i Rokselana“, izuzetna istorijska biografija Sulejmana Veličanstvenog iz pera srpskog istoričara i pisca, akademika Radovana Samardžića. U okviru kapitalnog projekta „Izabrana dela Borislava Pekića – književna građa“ pred ovogodišnji Sajam objavljeni su prvi i drugi tom kapitalnog dela „Zlatno runo“. Ovo kanonsko izdanje celokupnog književnog opusa Borislava Pekića, jednog od najznačajnijih pisaca srpske književnosti XX veka, biće objavljeno u celini tokom 2013. i 2014. godine.

Ljubitelji lepe književnosti u okviru edicije Nobelovci od ove godine mogu uživati i u delima „Milosrđe“ i „Dom“ jedne od najznačajnijih književnica današnjice, američke spisateljice Toni Morison. Nobelovu nagradu dobila je 1993. a laureat je i Pulicerove nagrade.

Na pitanje novinarke Tanjuga da li je opala prodaja knjiga Dejan Papić je odgovorio da je porasla od prošlog Sajma za šest do sedam odsto, ali pošto ima tako mnogo hitova i broj knjižara Delfi popeo se na 23, a uskoro se otvara i dvadeset četvrta u Šapcu. Takvo povećanje prodaje je, smatra on, ipak malo, jer je ranijih godina promet rastao za 25 do 30 odsto.

„Knjižarski lanac Delfi ove godine na Sajmu knjiga nastupa u Hali 4, u prepoznatljivom stilu knjižare SKC sa 10.000 naslova iz svih oblasti, svih domaćih izdavača i sa najboljim izborom knjiga na engleskom i francuskom jeziku. Štand knjižara Delfi će biti jedinstven po ponudi knjiga američkih i francuskih izdavača, kojih nema na drugim mestima u Beogradu, naročito beletristike, fantastike i stripova, kao i knjiga iz oblasti istorije, politike i umetnosti. Svi posetioci štanda knjižara Delfi imaju priliku da pronađu najnovije naslove, tek objavljene u svetu. Uz knjige, na štandu će biti izložen i prateći gift program – lampice za knjige, bukmarkeri, ukrasne kese, agende i kalendari modernog dizajna renomiranih evropskih proizvođača“, rekla je Vesna Mihailović.

Za sve kupce na Sajmu knjiga izdavačka kuća Laguna i knjižarski lanac Delfi pripremili su velike popuste i gostovanja domaćih autora.

Na Laguninom štandu važiće akcija 500 naslova sa popustom 50–90%, gde je minimalna cena knjige 20 dinara, redovna akcija 15% + 10% na tri i više kupljenih knjiga, a svi kupci dobiće flajer kojim se ostvaruje dodatni popust od 5% na štandu knjižara Delfi. Na štandu knjižara Delfi važiće popust 15% na kupovinu do 4 knjige (uz flajer sa Laguninog štanda popust je 20%), popust 20% na 5 i više knjiga (uz flajer sa Laguninog štanda popust je 25%), popust 25% na 9 i više knjiga (uz flajer sa Laguninog štanda popust je 30%), akcija 5 za 999 za knjige drugih izdavača, strane knjige i Lagunu. Pored toga, obezbeđen je kupon na fiskalnom računu koji se daje na štandu sa popustom koji se realizuje po završetku sajma u knjižari Delfi SKC. Važiće i popust na GIFT program 10%: unikatni i orginalni pokloni i aksesoari.

Za sve one koji nisu u prilici da posete štand knjižarskog lanca Delfi za vreme trajanja Sajma knjiga i u knjižari Delfi – SKC važi akcija 500 naslova na popustima 50–90%, gde je minimalna cena knjige 20 dinara.

Pogledajte još