"Dom" – novi roman nobelovke Toni Morison u prodaji

Univerzitetski profesor i prva crna žena koja je dobila Nobelovu nagradu, takođe dobitnik Pulicerove nagrade za književnost i još nekoliko najuglednijih američkih nagrada, Toni Morison je već decenijama glas Afrike i Afroamerike.

U novom romanu "Dom" koji izdaje "Laguna", a koji je u maju mesecu objavljen u Americi, Toni Morison nas upoznaje sa Frenkom Manijem, veteranom Korejskog rata, koji je pun gneva i samoprezira. Posle traumatičnih iskustava u prvim borbenim redovima vraća se kući, u rasističku Ameriku sa ožiljcima koji ne prekrivaju samo njegovo telo. Rodna zemlja mu se ispočetka čini tuđa i strana, ali iz strašne apatije će ga trgnuti pismo kojim mu javljaju da mu je sestra u smrtnoj opasnosti. Frenk mora da spase mlađu sestru i odvede je kući, u malo mesto u Džordžiji koje je mrzeo celog života. Prizivajući uspomene iz detinjstva i sećanja na događaje iz rata koji su mu sasvim poljuljali samopoštovanje, Frenk duboko u sebi pronalazi snagu koju je mislio da je nikad više neće naći.

Toni Morison je rođena 1931. godine i jedna je od najznačajnijih stvaralaca današnjice. Napisala je deset romana, od kojih su najpoznatiji „Voljena“ i „Pesma Solomonova“. Bila je dugogodišnji urednik čuvene izdavačke kuće „Random House“, i zaslužna je sa promovisanje crnačke literature. Bila je profesor na brojnim čuvenim univerzitetima kao što su Jejl i Prinston, na kome i danas predaje.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.