Preminuo prvi čovek koji je mesecima živeo bez srca

Profesionalnom vatrogascu, 37-godišnjem Jakubu Haliku, lekari su zbog agresivnog malignog tumora morali da odstrane celo srce, a potom su mu, kako bi ga održali u životu, ugradili dve specijalne pumpe.

Te pumpe koriste se u kardiologiji, ali samo jednostrano - da zamene rad jedne srčane komore. Jedini koji su se pre čeških kardiologa upustili u takvu operaciju bili su lekari iz Hjustona u Teksasu, ali je njihov pacijent preminuo nakon nedelju dana.

"Pacijent je preminuo u subotu. Otkazala mu je jetra. Za sada ne znamo zašto se to desilo", kazao je u sredu češkim medijima kardiohirurg Jan Pirk, koji je sa svojim kolegama operisao Halika.

Krajem avgusta činilo se da su se lekari ipak izborili za Halikov život, pošto su analize pokazale da nema metastaza, zbog čega je mogao da bude stavljen na prioritetnu listu čekanja za transplantaciju srca.

Tačan uzrok komplikacija lekari će znati za dve nedelje, a Pirk je kazao da već sada može da potvrdi da problem nije bio u pumpama i da su one radile ispravno.

PRAG, 17. oktobra 2012. (Beta)

Pogledajte još